© Patrick Van Dyck

© Patrick Van Dyck

© Patrick Van Dyck

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Eerste vormselviering na tweeënhalf jaar van werken

In de kerk van Vremde werden de voorbije 2,5 jaar geen vieringen meer georganiseerd. Volgens diaken Jan Keersmaekers was het tijd dat de kerk opnieuw beschikbaar was. “Zonder vieringen in een kerk bloedt een parochie dood.”

Patrick Van Dyck

De kerk van Vremde was ruim 2,5 jaar buiten gebruik. “Het dak werd gerestaureerd”, legt Keersmaekers uit. “De werkzaamheden namen meer tijd in beslag dan gepland. Bovendien ligt de dorpskern van Vremde op de schop en was onze kerk niet bereikbaar.”

Toch konden de parochianen steeds naar de mis. “De paters van Don Bosco hebben ons in hun kapel op de Broechemsesteenweg uitstekend opgevangen. Daarvoor wil ik hen hartelijk bedanken.”

Volgens Keersmaekers was het wel hoog tijd om terug te keren naar de kerk. “De vormselviering was een uitstekende gelegenheid.”

Vormheer Bart Paepen was enthousiast dat hij het vormsel mocht doen in de kerk van Vremde. “Ik ben van Borsbeek. Ik ken deze kerk heel goed. De speciale ligging en het pittoreske karakter maken dat ik een zwak heb voor dit gebouw.”

Toch was er best wat animo rond de keuze om het kerkgebouw zo snel opnieuw te gebruiken. “We hadden liever dat er eerst een oplossing was voor het probleem rond de verwarming”, zegt koster Paul Smits (80) uit Vremde. “Enkel voor de dag van het vormsel is er een oplossing. Volgend week is het hier beslist heel koud.”

De redenering dat een parochie doodbloedt omdat de kerk niet wordt gebruikt, vindt bij haar geen gehoor. “Een parochie hangt niet af van een gebouw. Het zijn de mensen die samen willen vieren die een gemeenschap vormen.”

Lees het hele verhaal maandag in Gazet van Antwerpen - Editie Zuid

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners