Antwerp-supporters beschaamd: “Dit willen wij nooit meer meemaken”

Print

Act as One, de supportersvereniging van Antwerp FC, veroordeelt de rellen die zaterdagavond uitbraken na afloop van Antwerp-Eupen. De “echte “ supporters verontschuldigen zich en spreken hun “plaatsvervangende schaamte uit voor het tuig dat zich valselijk bedient van de naam ‘Antwerp-supporter’. Antwerp zal de relschoppers hard aanpakken, laat het weten in een officiële reactie.

De supportersvereniging excuseert zich in naam van “de échte supporters die hun elftal na jaren van sportieve miserie een heel seizoen vocaal en met sfeeracties naar heel wat mooie overwinningen mochten stuwen.” Het biedt haar excuses aan aan drie groepen:

-“Excuses aan de supporters van Eupen voor de angst die zij uitstonden en de laffe klappen die zij incasseerden”

-“Excuses aan de buren die een angstige, slapeloze nacht doormaakten en vanochtend puin moesten ruimen”

-“Excuses aan de ordediensten voor het buitensporig fysiek geweld van de non-supporters en de materiële schade”

“Amokmakers en geweldenaars buiten”, klinkt het in het persbericht. “Zij hebben niets te zoeken bij ons geliefde Antwerp. Zij hebben het moeizaam weer opgepoetste imago van ons geliefde Antwerp in een klap teniet gedaan voor de ogen van heel België. Zoals ze gisteren meteen van de echte fans uit de tribunes hoorden: ‘“Shame on you!’.

Gitzwarte bladzijde

Act As One spreekt over een “gitzwarte bladzijde” in het bestaan van Antwerp en hoopt dat de relschoppers hard zullen worden gestraft. “Dat zij de rekening gepresenteerd krijgen voor hun buitensporige geweld en hun straf niet ontlopen. Dat zij nooit meer voet mogen zetten op onze Heilige Grond. Dit willen wij nooit meer meemaken op en rond de Bosuil! Daarom is het belangrijk dat we als community luisteren naar de slachtoffers van gisteren, de fans van Eupen, de buren en de ordediensten. Dat we samen aan tafel gaan zitten om dit gigantische probleem met wortel en al uit te roeien.”

Levenslange stadionverboden

Ook Antwerp reageerde al officieel. “De club dankt alle supporters die van de avond een feest hebben gemaakt”, klinkt het. “De club herleeft dankzij jullie steun. De stad, district en politie zorgen ervoor dat onze club kan bestaan en functioneren. De individuen die de club en heel de gemeenschap schade hebben toegebracht zullen met alle middelen vervolgd worden en aangegeven worden bij het parket en Binnenlandse Zaken. Ook de club zelf zal stadionverboden uitschrijven en bekijkt de mogelijkheden om levenslange stadionverboden uit te schrijven naar aanleiding van gewelddaden, veldbetredingen en het gooien van objecten op het veld.”

Na de gemiste titel in tweede klasse kwam het zaterdagavond tot opstootjes met Antwerp-supporters. Ze richtten vernielingen aan en belaagden de politie. Twaalf politiemensen raakten daarbij lichtgewond. Volgens voorlopige cijfers werden drie bestuurlijke en twee gerechtelijke aanhoudingen verricht. Politiewoordvoerder Wouter Bruyns sprak van “abnormaal veel en zwaar geweld” naar de politie toe.

MEER VOETBALNIEUWS