© PN

Kristoff juicht in Frankfurt, Degenkolb is terug

Alexander Kristoff heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt (1.BC) gewonnen. De Noor van Katusha was de snelste van een uitgedund peloton en sprintte sneller dan de Argentijn Ariel Richeze (Etixx-Quick Step) en de Ier Sam Bennett (Bora-Argon18).

De 55e editie van de Rund um den Finanzplatz stond in het teken van de terugkeer van John Degenkolb. De Duitser van Giant-Alpecin werd op 23 januari samen met zes ploegmaats aangereden tijdens een trainingsstage in Spanje. De averij was groot. Degenkolb had een reeks snijwonden, brak zijn voorarm en verloor bijna zijn wijsvinger. Na ruim drie maanden inactiviteit stond de ex-winnaar van Parijs-Roubaix zondag opnieuw aan de start van een wielerwedstrijd. Ook opnieuw van de partij: Yves Lampaert. De Belg van Etixx-Quick Step miste het klassieke voorjaar door een achillespeesblessure en kwam na Tirreno-Adriatico niet meer in actie.

Van Eschborn naar Frankfurt moesten de renners 206,8 geaccidenteerde kilometers afleggen. Zeven renners kleurden de vlucht van de dag. Bjorn Thurau (Wanty-Groupe Gobert), Reinier Honig (Team Roompot), Matvey Mamykin (Katusha), Quentin Jauregui (AG2R), Cristian Rodriguez (Wilier - Southeast) en Antonio Nibali (Nippo-Vini Fantini) trokken ten aanval en even later kwam ook Niki Terpstra (Etixx-Quick Step) nog aansluiten.

De voorsprong van de koplopers bedroeg nooit meer dan enkele minuten en op 75 kilometer van de finish volgde het peloton controlerend op 1:25 van de koplopers. Thurau voelde de hete adem in de nek en besloot om er alleen vandoor te gaan. De Duitser kreeg even later het gezelschap van Terpstra, maar het feestje ging niet door. Met nog 60 kilometer op de teller werd het duo gegrepen en was alles te herdoen.

De derde passage op de beklimming Mammolshein betekende het einde van Degenkolb. De Duitser, die hard werkte voor Giant-Alpecin, moest de rol lossen in het peloton. In de afzink van de Mammolsheim, op 40 kilometer van de finish, achtte Tony Martin (Etixx-Quick Step) zijn moment gekomen. De Colombiaan Daniel Martinez (Wilier-Southeast) sprong op het wiel van de Duitser en het tweetal nam een voorsprong van dertig seconden.

Op de top van de vierde en laatste beklimming van de Mammolsheim ging David de la Cruz (Etixx-Quick Step) op en over de twee vluchters. De Spanjaard begon aan een 35 kilometer lang gevecht tegen een uitgedund peloton. En dat gevecht verloor De la Cruz. De Spanjaard werd gegrepen en in gestrekte draf ging het richting finish.

In de sprint stond er geen maat op Alexander Kristoff. De Noor van Katusha, eerder al winnaar in 2014, werd perfect in stelling gebracht en maakte het sterk af. Richeze werd tweede, Sam Bennett derde. Met Pieter Vanspeybrouck (Topsport Vlaanderen Baloise), vierde, Yves Lampaert (Etixx-Quick Step), vijfde, en Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), zesde, eindigden er ook drie Belgen in de top tien.

John Degenkolb tevreden na eerste wedstrijd van het seizoen

© Photo News

John Degenkolb (Giant-Alpecin) reed zondag met de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt (cat. 1.BC) zijn eerste wedstrijd van het seizoen. “De steun van de fans vandaag was fantastisch”, aldus de Duitser, die drie maanden geleden werd aangereden op trainingsstage in Spanje.

De 55e editie van de Rund um den Finanzplatz stond in het teken van de terugkeer van Degenkolb. De 27-jarige Duitser werd op 23 januari samen met zes ploegmaats aangereden tijdens training. De averij was groot. Degenkolb had een reeks snijwonden, brak zijn voorarm en verloor bijna zijn wijsvinger. Na ruim drie maanden inactiviteit stond de ex-winnaar van Parijs-Roubaix zondag opnieuw aan de start van een wielerwedstrijd. “Van bij de start heb ik geprobeerd om mezelf te tonen vooraan het peloton. Het tempo lag al snel hoog en na vier uur wedstrijd ging het licht uit. Maar al bij al ben ik tevreden met mijn prestatie. Ik heb geprobeerd om hard te werken voor de ploeg.”

Degenkolb hoopt de komende maanden zijn conditie aan te scherpen. “Ik mis uiteraard nog wedstrijdritme. Ik heb richting deze wedstrijd geen specifieke voorbereiding gehad. Het grootste doel was dat ik weer een rugnummer kon opspelden. En dat is gebeurd. Tegen de Tour hoop ik er weer te staan. De steun van de fans vandaag gaf mij in ieder geval heel veel vertrouwen naar de toekomst toe.”