100-jarige zingt nog mee in seniorenkoor

Frans De Preter uit Mechelen viert zondag zijn honderdste verjaardag, maar hij is bijzonder kwiek. Zo is hij elke vrijdag nog present om te repeteren met het seniorenkoor van OKRA.

Sven Van Haezendonck

De andere leden hebben hem vrijdag verrast met een viering in de kapel van het pastoraal centrum. "Geregeld luisteren we ook vieringen op in de Sint-Romboutskathedraal. Sommige leden van ons koor geraken iets minder vlot de trappen op, maar daar heb ik nog geen probleem mee", zegt Frans zelfverzekerd.

Zingen, is de tenor zijn lang leven. "Ik doe het al mijn leven. In 1928 zong ik als 12-jarige met het Sint-Romboutskoor in de Notre-Dame van Parijs. Ik herinner me dat ik toen vanuit mijn kamer de Eiffeltoren zag, met de reclame van Citroën die oplichtte", vertelt Frans. Later zong hij nog in verschillende koren, maar professioneel was hij actief als garagist en arbeider. "Tot ik in 1953 aan de slag kon in TSM, waar ik tot 1981 werkte. De beste beslissing die ik ooit heb genomen."

Als eeuweling maakte Frans ook de Twee Wereldoorlogen mee. "In de wieg, en te paard bij de artillerie", zegt hij nog. Het geheim voor zijn eeuwige jeugd verklaart hij heel simpel. "Niet roken en niet te veel rusten. Je moet altijd bezig blijven."

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio