© verkeerscentrum

Vluchtelingen bellen politie: “Help, wij zitten in een koelwagen”

Op de schermen boven de Antwerpse snelwegen is gisteren een opvallende mededeling verschenen: ‘Aan alle koelwagens: lading controleren’. De boodschap werd geplaatst nadat de politie een ontredderd telefoontje had gekregen van acht vluchtelingen, vanuit de laadruimte van een koelwagen.

De vluchtelingen belden gisterenvoormiddag in paniek naar de politie. Ze meldden dat ze met zijn achten in de laadruimte van een koelwagen zaten. Waar? Dat wisten ze niet. En in welke koelwagen evenmin.

De politie kon toch achterhalen dat ze zich in de buurt van Antwerpen bevonden. Omdat het nog steeds een raadsel was in welke truck ze zaten, werd de hulp van het Verkeerscentrum ingeroepen. Zij kregen de vraag om op de dynamische borden boven de snelwegen een mededeling te laten verschijnen. Die riep bestuurders van koelwagens op om hun laadruimte te controleren. Uiteindelijk konden de vluchtelingen levend en wel uit hun benarde situatie gehaald worden op de parking naast de E19 in Minderhout.

Het is niet de eerste keer dat er mensen in een koelwagen terechtkomen. Dat bleek deze week nog tijdens een rechtszaak in Dendermonde. De mensensmokkelaars duwden hun slachtoffers ’s nachts in vrachtwagens die naar Groot-Brittannië zouden rijden. “Die mensen werden vaak in koelwagens gestoken omdat die minder kans hadden om gecontroleerd te worden”, zei procureur Ilse Debbaudt.

Nu in het nieuws