© Theo Derkinderen

Tandwalvis had plastic en turf in zijn maag

Gebrek aan voedsel mogelijke doodsoorzaak narwal

De narwal die woensdagavond dood werd aangetroffen langs de Schelde in Bornem is mogelijk aan ondervoeding gestorven. Het dier was heel mager en kampte bovendien met een hartkwaal.

Theo Derkinderen

De narwal is donderdagmiddag naar de universiteit van Gent overgebracht voor een eerste autopsie. Daaruit bleek dat de kleine tandwalvis heel mager was en weinig voedingsstoffen in zijn maag had zitten. Wel troffen de wetenschappers plastic en turf terug in zijn maag. Plastic die de narwal mogelijk in de Noordzee of Schelde heeft binnengeslikt. Tijdens de autopsie kwam ook aan het licht dat het dier een hartkwaal had.

Aanvankelijk werd gedacht dat de tandwalvis in de Noordzee overleden was en naar de Schelde was afgedreven. Wetenschappers zijn er nu evenwel van overtuigd dat de narwal zelf naar de Schelde is gezwommen en er nog een tijdje in vertoefd heeft. Toch blijft het een raadsel waarom niemand het dier ooit heeft opgemerkt.

De autopsie bevestigde ondertussen ook het vermoeden dat de narwal al enkele weken overleden is. Het dier begon zelfs al te ontbinden.

De grootste vraag waar zeebiologen mee blijven zitten is het waarom de narwal zover van zijn gewone verblijfplaats - vlakbij de Noordpool - is afgeweken. “Enerzijds houden we rekening met de noordelijke winden van de laatste maanden en een andere, niet onbelangrijke factor, is de ondervoeding. We stellen vast dat de narwallen in hun natuurlijke habitat ook een gebrek aan voedsel hebben. Daarom houden we er sterk rekening mee dat dit jong dier op zoek gegaan is naar voedsel en helemaal afgeweken is tot in de Noordzee”, klinkt het.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio