Turtelboom neemt ontslag uit Vlaamse regering wegens Turteltaks

De Turteltaks kost Vlaams viceminister-president Annemie Turtelboom (Open Vld) de kop. “Dat dossier was dusdanig gepersonaliseerd dat ik in het belang van de partij de fakkel doorgeef”, verklaarde Turtelboom zonet tijdens een persconferentie op haar kabinet.

Wim Verhaert

“Ik heb die beslissing meegedeeld aan de minister-president en bedank mijn partijgenoten. Loslaten is niet het einde van de wereld, het is vooral het begin van iets nieuws”

Turtelboom was het zwaargewicht van de liberalen in de Vlaamse regering. Naast ‘vice’ had ze de portefeuilles van Financiën, Begroting en Energie in handen. De voorbije maanden kwam Turtelboom geregeld onder vuur met de energieheffing die door de oppositie al snel werd omgedoopt tot ‘turteltaks’. Voor het merendeel van de gezinnen komt de bijdrage op de stroomfactuur neer op honderd euro extra per jaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Fouten uit het verleden”

Ook binnen de regering en in haar eigen partij kreeg Annemie Turtelboom heel wat kritiek. De minister verdedigde zich dit weekend nog in een interview met de krant De Zondag: haar beslissing is enkel een gevolg van de fouten uit het verleden. Bovendien zei Turtelboom dat ze de kritiek wel kon relativeren.

Het is nog niet duidelijk wie Turtelboom zal vervangen binnen de Vlaamse regering.

CVP

De 48-jarige Turtelboom, moeder van twee kinderen, is regentes en economiste van opleiding. Ze begon haar politieke loopbaan bij de toenmalige CVP, maar stapte in 2002 samen met de Nieuwe Christen-Democraten, net als onder meer Johan Van Hecke en Karel Pinxten, over naar de Vlaamse liberalen.

In 2003 schopte Turtelboom het tot Kamerlid, maar vier jaar later raakte ze vanop de vierde plaats op de lijst niet verkozen voor de Senaat. Toch werd ze minister van Asiel en Migratie in de regering Leterme I. In die regering ging ze regelmatig in de clinch met PS-minister Marie Arena, die minister was van Maatschappelijke Integratie, en dus voor de opvang van asielzoekers. Ze werd toen op een gegeven moment “de harde tante van Vlaanderen genoemd”, een uitspraak die kwam van toenmalig PS-voorzitter Elio Di Rupo.

In de regering van premier Herman Van Rompuy behield ze de post van Asiel en Migratie, tot ze in juli 2009 partijgenoot Guido De Padt opvolgt als minister van Binnenlandse Zaken. Een functie die ze langer in lopende zaken zal uitoefenen dan met volheid van bevoegdheden.

Na de lange formatiecrisis van 2010 en 2011 kwam Turtelboom onder premier Di Rupo op Justitie terecht. Als niet-juriste botste ze al eens op kritiek uit magistraten- en advocatenhoek, maar niettemin mag ze onder meer de voltooiing van het hertekende gerechtelijke landschap op haar conto schrijven. Ander spraakmakend dossier onder haar hoede was dat rond de familienamen. Na veel politiek getouwtrek, aangewakkerd door de nakende samenvallende verkiezingen, wist ze de keuzevrijheid voor ouders gevoelig uit te breiden.

Turtelboom woonde lange tijd in Puurs, maar verhuisde in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 naar Antwerpen. Daar loodste ze Open Vld ondanks een magere score toch in het stadsbestuur.

Na de moeder aller verkiezingen in 2014 belandde Turtelboom in de Vlaamse regering van Geert Bourgeois, waar ze als zwaargewicht van de Vlaamse liberalen viceminister-president en minister van Financiën, Begroting en Energie werd. Daar besloot ze een forfaitaire energieheffing in te voeren die elk gezin tot 2020 moest betalen om de schulden af te lossen die gecreëerd werden door de overvloedige toekenning van subsidies voor groene energie.

De heffing werd al snel omgedoopt tot ‘Turteltaks’, een politiek weinig benijdenswaardig etiket dat Turtelboom zou blijven achtervolgen. De heffing moest de zwaar opgelopen factuur van de groenestroomcertificaten helpen betalen. De liberale hamerde er tot de laatste moment op dat ze als minister ook maatregelen nam om de belastingen te verlagen, zoals die op de schenkingsrechten of op het inkopen van de echtelijke woning na een scheiding. Turtelboom vergroende ook de verkeersfiscaliteit.

MEER OVER Annemie Turtelboom