© David Rozing

Onderwijs

Driekwart van TSO’ers in hoger onderwijs slaagt

Driekwart van de hogeschoolstudenten die in het middelbaar technisch onderwijs volgden, studeert succesvol af. Het gros van de TSO-leerlingen gaat tegenwoordig voortstuderen, en nu blijkt dat ze het gemiddeld zeer goed doen in hun verdere schoolcarrière. Dat blijkt uit een analyse van de AP Hogeschool Antwerpen in het academiejaar 2014-2015.

Sylvia Mariën

Leerlingen in het technisch onderwijs kampen weleens met vooroordelen. Ze volgen ‘maar’ TSO, en dat is ‘minder’ dan ASO, wil het cliché. Maar als we naar de cijfers kijken, blijkt dat TSO-leerlingen gemiddeld juist sterk staan als ze voortstuderen. Steeds meer TSO-leerlingen stromen rechtstreeks door naar het hoger onderwijs. Uit een studie van de Universiteit Antwerpen in opdracht van de provincie blijkt dat het intussen om 70% gaat. De meesten van hen kiezen voor een profes­sionele bachelor, chemie of elektromechanica bijvoorbeeld. Een vierde gaat voor een academische bachelor, industriële wetenschappen bijvoorbeeld.

Uit een analyse van AP Hogeschool, met zo’n 10.000 studenten de snelst groeiende hogeschool van Antwerpen, blijkt dat van die studenten met een TSO-achtergrond 75,8% een diploma behaalt. Bij de ASO-studenten is dat 86%. “De technische opleidingen in het secundair onderwijs worden almaar beter”, zegt Inga Verhaert, gedeputeerde van Onderwijs en voorzitter van de AP Hogeschool. “Na hun hogere studie zijn deze goed opgeleide technici erg gegeerd op de arbeidsmarkt.”

Vastgoed

Jobs in de regio