Burgemeester Christoph D’Haese © vtm

“Carnaval komt niet in gevaar”

Aalst zoekt tijdelijk onderkomen voor carnavalisten na brand in werkhallen

Het stadsbestuur van Aalst zoekt na de brand in de carnavalswerkhallen een tijdelijk onderkomen voor de getroffen carnavalsgroepen en heeft al een verzekeringsdossier opgestart om de carnavalisten zo snel mogelijk te vergoeden. Dat zegt burgemeester Christoph D’Haese. “Carnaval Aalst is onverwoestbaar. We zullen alles in het werk stellen om de belangen van de carnavalisten te verdedigen.”

jns

Bij de brand woensdagavond aan de werkhallen op de Hoge Vesten in Aalst ging een ruimte van naar schatting 800 vierkante verloren. Loodsen 1 en 10 zijn verwoest en er is grote schade aan loodsen 2 en 9. De stad Aalst is eigendom van het gebouw, dat voor 2,5 miljoen verzekerd is. Ook de inboedel is verzekerd. Een groot deel van het materiaal van de carnavalisten ging in de vlammen op.

“De schade is zeer aanzienlijk als we het bij daglicht aanschouwen”, zegt burgemeester Christoph D’Haese. “We zijn eigenaar van het gebouw en we hebben al een verzekeringsdossier opgestart. We zijn momenteel een tijdelijk onderkomen aan het zoeken voor de carnavalisten. Het gebouw zelf zal gesloopt en heropgebouwd moeten worden.”

© emd

Ongeveer 600 vierkante meter van de hallen is afgebrand en een ander deel heeft ook waterschade opgelopen, zegt de burgemeester. “Het is een heel zware slag maar wij zullen aan één zeel trekken. Carnaval Aalst is onverwoestbaar. We zullen alles in het werk stellen om de belangen van de carnavalisten te verdedigen en hun materiaal zal ook vergoed worden. Het carnaval van volgend jaar komt niet in gevaar.”

Oorzaak nog onduidelijk

De exacte oorzaak van de brand in de carnavalswerkhallen wordt nog onderzocht. De branddeskundige zal donderdagmiddag na het nablussen zijn vaststellingen afronden, zo werd vernomen bij de Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. Er zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet.

Zware brand in carnavalshallen Aalst

© Sophie Louwagie

© JNS

1 / 2

Omstreeks 20u brak er een zware brand uit in de carnavalshallen in de Hoge Vesten in Aalst. De rookpluim was kilometersver te zien. De brand is ondertussen onder controle maar er zal nog lang nageblust moeten worden. Er zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet. Een ruimte van 500 vierkante meter ging in de vlammen op, melden de brandweer en het stadsbestuur.

De brand brak rond 20 uur in de hallen aan de Hoge Vesten in Aalst, waar onder meer carnavalswagens zijn opgeslagen. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en de brandweer van Aalst kreeg hulp uit de omliggende zones. Eén persoon raakte lichtgewond. Het gaat om een carnavalsmedewerker, die zelf de brand hielp blussen, maar met rookinhalatie en lichte brandwonden overgebracht werd naar het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst. De brandweer is momenteel aan het nablussen en wordt aangestuurd door de helikopter van de federale politie. De stad vraagt omwonenden nog altijd om ramen en deuren gesloten te houden. De materiële schade is groot. Het eerste compartiment van de werkhallen, een ruimte van 500 vierkante meter, is verloren. Loodsen 1 en 10 zijn verwoest en er is grote schade aan loodsen 2 en 9, zegt het stadsbestuur.

Ook het treinverkeer ondervond hinder van de brand, zo meldt de NMBS op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws