© Kioni Papadopoulos

Einde nabij voor Rataplan en Theater aan de Stroom

De Vlaamse subsidiecommissie wil theater- en concertzaal Rataplan in Borgerhout en Theater aan de Stroom op Linkeroever in de komende vijf jaar geen subsidies meer geven. Beide instellingen dreigen daardoor te verdwijnen.

christof willocx

Rataplan dreigt door de beslissing van de commissie 360.000 euro per jaar te verliezen. Theater aan de Stroom op Linkeroever speelt 280.000 euro per jaar kwijt. Ook Let’s Go Urban en Zuiderpershuis blijven met lege handen achter.

“Zonder de subsidie kunnen we niet overleven”, zegt Stefan Gevaerts, zakelijk en artistiek leider van Rataplan. “Dit komt bij ons hard binnen. De Rataplan trekt elk jaar bijna twintigduizend bezoekers aan. Wij programmeren veel Belgische jazzartiesten en jonge theatergezelschappen. Dat dreigt nu te worden weggeveegd.”

Ook Theater aan de Stroom zit in zware problemen. “Als onze subsidie tot nul euro wordt herleid, zal het voor ons zeer lastig zijn om verder te doen”, zegt acteur Steven De Lelie. “Wij betreuren de beslissing van de commissie, zeker omdat wij theater brengen dat zowel de OCMW-steuntrekker als de professor aantrekt.” Bovendien moet het gezelschap voor volgend seizoen op zoek naar een andere locatie.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) moet uiterlijk tegen 24 juni beslissen of hij het advies van de subsidiecommissie volgt. Binnenkort heeft hij een afspraak met de Antwerpse cultuurschepen Philip Heylen (CD&V), die het belang van de Antwerpse cultuurorganisaties in de verf zal zetten.