© Sven Dillen

Erkenningsvoorwaarden van hondenkwekerijen worden geëvalueerd

Er komt een evaluatie van de erkenningsvoorwaarden van hondenkwekerijen. Dat heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) woensdag in het Vlaams Parlement gezegd. Weyts kreeg er tal van vragen na de ontruiming van een failliete hondenkwekerij in Kasterlee, waardoor meer dan vierhonderd honden zonder voedsel en drinken dreigden te vallen.

Het faillissement van de kwekerij zorgde eind maart voor veel commotie. Uiteindelijk is de kwekerij gefaseerd ontruimd en werden de dieren in verschillende asielen ondergebracht.

Minister Weyts kreeg over het voorval vragen van Sabine Vermeulen (N-VA), Gwenny De Vroe (Open Vld), Els Robeyns (sp.a) en Hermes Sanctorum (Groen). Verschillende parlementsleden vroegen zich af of het niet beter zou zijn het maximum aantal dieren te beperken. “Binnen de hondenkwekerijen is er de tendens van schaalvergroting. Ik meen dat er ernstig nagedacht moet worden over een schaalverkleining”, zegt Sabine Vermeulen.

Minister Weyts wil de erkenningsvoorwaarden evalueren. “Die evaluatie wordt opgestart binnen de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn. Het lijkt me evident dat rekening wordt gehouden met de ervaring van de concrete casus van Kasterlee”, zei hij.

Weyts gaf ook mee dat de inspectiedienst Dierenwelzijn met nauwelijks dertien personen vorig jaar 1.625 controles ter plaatse heeft verricht, waarvan er 62 plaatsvonden bij professionele kwekers en kwekers-handelaars. De controles gaven aanleiding tot 27 pv’s en één inbeslagname. “De inspectiedienst versterken is geen eenvoudige zaak in tijden van besparing, maar ik probeer het nodige te doen”, zei Weyts nog.