Duikers halen oorlogsmunitie uit kanaal

Het projectiel werd door duikers naast het kanaal gelegd Foto: Theo Derkinderen

Projectiel is bijna één meter lang en zo goed als zeker afkomstig uit Wereldoorlog II

Duikers halen oorlogsmunitie uit kanaal

Print
Puurs / Ruisbroek -

Duikers van de brandweer hebben munitie van een legertank uit het kanaal in Ruisbroek gehaald. Het projectiel, dat bijna één meter lang was, is zo goed als zeker afkomstig uit WO II.

Duikers van de post Puurs van brandweerzone Rivierenland hebben dinsdagavond een oefening in het kanaal in Ruisbroek, vlakbij Mouterij Albert, gehouden. Tijdens die oefening trof één van de duikers in het slib op de bodem, helemaal aan de zijkant van het kanaal, een soort buis aan. Het projectiel werd uit het slib getrokken en aan wal gebracht. Bij het manipuleren van de buis werd pas duidelijk dat die zwaarder pas dan een gewone buis.

Eenmaal uit het water werd duidelijk dat het om oorlogsmunitie ging. De munitie had onder water verticaal - met de kop naar beneden - in het slib gestoken.

Brandweerlui legden het projectiel, dat 85 centimeter lang was en een diameter van 11 cm had, heel voorzichtig in de graskant en beveiligden het met zandzakjes. De politie werd erbij gehaald en legde een veiligheidsperimeter in omdat niemand wist of de munitie op scherp stond of niet. Omstreeks middernacht - en na tussenkomst van burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V), die niet wou dat het projectiel er nog een dag zou liggen - kwam een ploeg van Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, ter plaatse om het oorlogstuig op te halen.

Uit een eerste analyse van het projectiel blijkt dat het om tankgeschut zou gaan dat van Duitse makelij is. Volgens kenners gaat het om munitie van het type AZ23, wat voornamelijk werd gebruikt door de Tiger tanks tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio