© BELGA

Cipiers en buschauffeurs in Wallonië staken voort

Normaal zou de staking in de gevangenissen woensdag om 6 uur eindigen, maar in het merendeel van de gevangenissen in Wallonië wordt er voort gestaakt. Ook in Wallonië is het busverkeer woensdag verstoord door acties van de socialistische overheidsvakbond.

In Vlaanderen zijn de cipiers weer normaal aan de slag gegaan, zo is vernomen van de vakbondssecretarissen van de overheidsbonden ACV en ACOD. “Wij houden ons aan de afspraken”, zegt Filip Dudal van ACV. In Wallonië wordt echter ook donderdag nog gestaakt, aldus Michel Jacobs, federaal secretaris van de Franstalige socialistische overheidsvakbond CGSP Ami.

Minister Geens wil tijdens deze legislatuur een besparing van 1,5 procent realiseren in de gevangenissen. Het personeel moet met name in vijf shifts werken, tegenover drie momenteel. De Franstalige bonden voerden daartegen in december al actie.

Ook de buschauffeurs staken in Wallonië, zo is vernomen van de verschillende woordvoerders van de vervoersmaatschappij TEC. De hinder lijkt het grootst in het Luikse, met heel veel bussen die niet rijden vanuit de depots van bijvoorbeeld Jemeppe en Robertmont. Ook in Henegouwen, Waals-Brabant en de regio van Charleroi zijn lijnen geschrapt, maar de problemen zijn er minder groot.

In verschillende provincies in Vlaanderen is de dienstverlening van De Lijn woensdagmorgen eveneens verstoord door een actie van de socialistische overheidsvakbond ACOD. De grootste hinder situeert zich in de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg.

Nu in het nieuws