© EPA

PanamaPapers: topman Luxemburgse bankentoezichthouder fixte zelf jarenlang offshores

Claude Marx, de topman van de Luxemburgse bankentoezichthouder, heeft zelf jarenlang als bankier in Luxemburg schermvennootschappen in belastingparadijzen geregeld voor bankklanten. Marx werkte tot 2012 voor HSBC Private Bank in Luxemburg, en deed er 17 jaar lang zaken met het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Dat schrijven De Tijd, Le Soir, Knack en MO*, die het Belgische luik van het onderzoek naar de Panama Papers op zich namen.

Klanten, ook Belgen, mochten hun Luxemburgse rekeningen verbergen op naam van vennootschappen in Panama en op de Britse Maagdeneilanden. Marx veroordeelde als directeur van bankenwaakhond CSSF de praktijken die aan het licht kwamen in de Panama Papers. Tussen die documenten zit echter ook een verslag van een meeting die Marx als adjunct-topman van HSBC Private Bank in Luxemburg had met mensen van Mossack Fonseca.

Hij besprak tijdens die meeting zelfs een manier waarop ‘zijn’ bank haar klanten verder kon toelaten om rekeningen te verbergen achter offshores zonder dat de bank nog zelf die offshores moest leveren en grote risico’s liep. Er werd afgesproken dat de bank haar klanten zou doorverwijzen naar een gespecialiseerd Luxemburgs kantoor dat de Panamese offshores zou bestellen en dat HSBC nog alleen de bankrekeningen zou openen voor de klanten. De Luxemburgse bankentoezichthouder wil niet reageren op de vaststellingen.

In ons land loopt een gerechtelijk onderzoek tegen HSBC Private Bank in Zwitserland voor soortgelijke praktijken. Zeker elf Belgen, onder wie een advocaat, gebruikten volgens de gelekte documenten ook het offshoresysteem bij HSBC Private Bank in Luxemburg. Het gaat onder meer om een uitbater van een speelhal in Wallonië, een Waalse advocaat die al optrad als vereffenaar van meer dan honderd Belgische vennootschappen en een topdiamantair uit Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER