Boze advocaten belemmeren de toegang tot het Vlinderpaleis

Print
Antwerpen -

De Antwerpse advocaten hebben maandagmorgen een uur het werk neergelegd om te protesteren tegen de hervorming van de financiering van de pro-Deobijstand. Zij aan zij blokkeerde een honderdtal advocaten tussen 8.30 uur en 9.30 uur de ingang van het justitiepaleis. Ze vormden een menselijke ketting en belemmeren zo de toegang tot het Vlinderpaleis.

De advocaten zijn zeer ongelukkig met enkele recente justitiehervormingen van federaal justitieminister Koen Geens (CD&V). Afgelopen weekend uitten ze al hun ongerustheid in een open brief over de plannen rond de betalingen voor hun pro-Deowerk.

In de Belgische grondwet is ingeschreven dat iedereen recht heeft op juridische bijstand. Zij die dat niet kunnen betalen krijgen een pro-Deo-advocaat toegewezen, die vervolgens uitbetaald worden door de Belgische staat.

Puntensysteem

Boze advocaten belemmeren de toegang tot het Vlinderpaleis
Foto: JVDP

In de plannen van minister Geens worden die Salduzadvocaten vanaf september 2016 betaald volgens een puntensysteem. Daar knelt echter het schoentje.

“Wij krijgen binnenkort per juridische prestatie punten toegekend, maar we weten niet hoeveel euro’s die punten ons opleveren. Er wordt van ons verwacht dat we gedurende een of twee jaar werken om pas nadien te weten te komen hoeveel ons dat heeft opgeleverd”, zegt advocaat Walter Daemen.

"Een correctionele zaak gaat bijvoorbeeld van twintig naar zes punten. Maar wat de waarde van zo'n punt zal zijn, weten we nog altijd niet. Er was aanvankelijk sprake van 75 euro, maar dat zou naar verluidt niet meer haalbaar zijn", zegt advocaat Xavier Potvin.

De advocaten vragen uitstel van het systeem zodat er tijd is voor noodzakelijke aanpassingen.

Meer volk

Voorts klagen de advocaten ook dat ze met te weinig zijn, waardoor sommigen bijna uitsluitend pro-Deowerk moeten verrichten en geen tijd hebben voor andere zaken.

In maart hadden de Antwerpse advocaten ook al actie gevoerd tegen de hervorming. Met een enveloppe voor de mond hielden ze toen een minuut stilte, omdat Justitieminister Koen Geens blijft vasthouden aan een gesloten enveloppe, een vooraf bepaald budget dat mag besteed worden aan pro-Deobijstand.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio