© JVDP

Comité P klaagt racisme aan in Antwerps korps

De Antwerpse politie moet dringend werk maken van een echt antidiscriminatiebeleid. Dat is een van de aanbevelingen van het Comité P, dat onderzoek deed naar racisme binnen het korps. Slechts een kleine minderheid gedraagt zich racistisch, maar die minderheid wordt niet tot de orde geroepen door leidinggevenden of collega’s, aldus het Comité P.

Joris van der Aa

Het Comité P startte in 2014 een toezichtsonderzoek naar het diversiteits- en antiracismebeleid van de Antwerpse politie. De aanleiding was een reeks schokkende getuigenissen van allochtone politiemensen in de pers.

De verhalen over racistische pesterijen, wantrouwen en discriminatie worden grotendeels bevestigd in het nieuwe rapport. Volgens het Comité P bestaat er binnen het Antwerpse politiekorps een zwijgcultuur, waardoor zowel autochtone als allochtone agenten racistische incidenten niet melden, uit angst voor represailles door collega’s.

Volgens het Comité P heeft het “interne racisme” te lang geen aandacht gekregen binnen het politiekorps. Het rapport is vooral scherp voor de korpsleiding onder de vorige burgemeester, die – ondanks een alarmerend rapport in 2010 – nauwelijks concrete maatregelen zou hebben genomen.

Het Comité P erkent wel dat er onder huidig korpschef Serge Muyters een kentering kan worden waargenomen en het “diversiteitsbeleid aangezwengeld wordt”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER