© JVDP

Man die Pegida-betogers met bijl te lijf ging vrijgelaten

De man die zaterdag in Antwerpen met een bijl werd gearresteerd langs het parcours van de Pegida-betoging is vrijgelaten. Hij werd ook niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Dat meldt het parket in Antwerpen zondag. Er blijft voorlopig onduidelijkheid over het incident.

Niet lang na de start van een optocht van anti-islambeweging Pegida kwam het tot onrust bij een kapperszaak in de Lange Koepoortstraat. Een man uit de zaak zelf werd overmeesterd en gearresteerd omdat hij een bijl bovenhaalde en volgens de politie herhaaldelijke bevelen om deze neer te leggen negeerde.

Over de precieze feiten en de chronologie ervan voert de politie nog een onderzoek. “Er zijn verschillende verhalen die naast elkaar lopen. Wie is gestart met wie te provoceren? Dat wordt onderzocht”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. De man werd verhoord en gaf volgens de politie een verhaal dat afwijkt van de versie die de politie heeft. Details werden niet vrijgegeven.

De feiten hebben alleszins niet geleid tot een aanhouding. “De man die zaterdag werd gearresteerd is na ondervraging vrijgelaten. Hij werd niet voorgeleid bij het parket of onderzoeksrechter”, klinkt het in een korte mededeling van het parket.

Intussen heeft de website Russia Today een video gepubliceerd waarop een deel van de gebeurtenissen te zien is. De video start op het moment dat Pegida-aanhangers de kapperszaak voorbijlopen en leuzes roepen. Iemand strekt de rechterarm in de lucht. Een volgend shot toont personen die stilstaan voor de kapperszaak. Er wordt “islam buiten” geroepen. Net nadat een agent de zaak buitenstapt, verschijnt een man, waarop het even erg onrustig wordt. Op dat moment lijkt ook het etalageraam te barsten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners