Tienduizenden demonstranten tegen TTIP in Hannover

Print

Tienduizenden mensen hebben zaterdag in het Duitse Hannover tegen het omstreden trans-Atlantische handelsverdrag TTIP gedemonstreerd. Zondag komt de Amerikaanse president Barack Obama naar de stad, onder meer om te spreken over het vrijhandelsverdrag.

Met het zogenaamde Transatlantic Trade and Invest Partnership (TTIP) willen de Europese Unie en de Verenigde Staten de grootste vrijhandelszone ter wereld creëren, die betrekking heeft op ongeveer 800 miljoen mensen.

In Duitsland, nochtans de grootste exporteur van Europa, is het verzet tegen het vrijhandelsverdrag de laatste tijd snel gegroeid. In oktober vorig jaar kwamen bij een betoging in Berlijn tussen de 150.000 en 250.000 mensen op straat.

Ook zaterdag, een dag voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan de stad, werd in Hannover opgeroepen tot een betoging door milieu-, consumenten- en derdewereldorganisaties die menen dat ecologische en sociale standaarden in gevaar komen door het verdrag.

De politie sprak over 35.000 deelnemers, de organisatoren schatten het aantal demonstranten op 90.000.

‘Wij laten onze standaarden niet los’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich zaterdag in haar wekelijkse podcast op internet verdedigd tegen de kritiek op TTIP. ‘Wij laten onze standaarden niet los, maar we garanderen dat, wat op het vlak van milieu en consumentenbescherming vandaag in Europa geldt’, luidde het.

Merkel wuifde ook de beschuldigingen over een gebrek aan transparantie bij de onderhandelingen over het handelsverdrag weg.

Waarom uitgerekend de Duitsers zich zo hard tegen het vrijhandelsakkoord verzetten? ‘TTIP is uitgegroeid tot een symbool voor een bredere malaise . Het capteert het ongenoegen over de kwaliteit van onze democratie, de onvrede over een asociaal Europa en vooral de argwaan tegenover de Amerikaanse casino-kapitalisten’, verklaart onze journaliste Evita Neefs.

Obama zal zondag samen met Merkel ‘s werelds grootste industriebeurs te openen. Naast een breed gamma aan buitenland- en veiligheidsthema’s zal er ook gesproken worden over het vrijhandelsverdrag.

MEEST RECENT