© EPA

Duitsland vraagt België ‘scheurtjesreactoren’ Doel en Tihange tijdelijk stil te leggen

De Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks vraagt de Belgische regering om de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stil te leggen zolang er vragen blijven bestaan over hun veiligheid.

Doel 3 en Tihange 2 zijn de twee ‘scheurtjesreactoren’ die in de zomer van 2012 werden stilgelegd. Na uitgebreid onderzoek gaf het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) uitbater Engie Electrabel in november 2015 de toestemming de centrales opnieuw op te starten. De problemen in Doel en Tihange - ook andere reactoren werden de afgelopen jaren stilgelegd - zorgen voor onrust in Duitsland, waar beslist is om tegen 2022 alle commerciële kerncentrales te sluiten.

Minister Hendricks zegt nu dat er in Doel 3 en Tihange 2 bijkomende tests moeten gebeuren. Ze wijst erop dat de onafhankelijke Duitse Commissie voor Nucleaire Veiligheid (Reaktorsicherheitskommission, RSK) niet kan bevestigen dat de twee reactoren over voldoende veiligheidsreserves beschikken als er nieuwe defecten zouden opduiken. “Daarom denk ik dat het goed zou zijn mochten deze (centrales) van het net gehaald worden, ten minste tot verdere onderzoeken afgerond kunnen worden”, zegt Hendricks in een verklaring.

“België moet bezorgdheid buren ernstig nemen”

De twee reactoren ontkoppelen zou volgens haar “tonen dat België de bezorgdheid van zijn Duitse buren ernstig neemt”. Het Duitse persagentschap DPA kon de hand leggen op de RSK-studie waar de minister naar verwijst. Volgens de Commissie blijven na de stresstesten waaraan Doel 3 en Tihange 2 onderworpen zijn “nog vragen open”, met name over de resistentie van de reactorwanden.

Begin februari kwamen België en Duitsland overeen om kruisinspecties te organiseren van elkaars kerncentrales. In de schoot van een werkgroep worden op regelmatige basis gegevens uitgewisseld over de werking van de centrales. Volgens het kabinet van Hendricks werden Doel 3 en Tihange 2 eerder deze maand besproken en was zowel België als Duitsland gewonnen voor verdere analyse van hun veiligheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER