© Dirk Van de Velde

Provincie en UA openen “incubator” in Niel

De provincie, de provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM) en de Universiteit van Antwerpen hebben dinsdag in het wetenschapspark in Niel de “incubator” Darwin geopend. Jonge bedrijven krijgen in het nieuwe gebouw kantoor- en laboruimte, administratieve en wetenschappelijke ondersteuning.

In aanwezigheid van Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA), gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé (CD&V) en de rector van UAntwerpen Alain Verschoren werd de incubator dinsdag officieel geopend.

In het nieuwe gebouw (goed voor 2.400 m²) kunnen startende ondernemers en bedrijven, waaronder universitaire spin-offs, terecht die actief zijn in de informaticasector en de bio- en milieuwetenschappen. Ze beschikken er over flexplekken of modulaire kantoor- en laboruimte, krijgen administratieve ondersteuning en doen beroep op de kennis en expertise van UAntwerpen en een netwerk aan specialisten.

15 bedrijven

In het wetenschapspark zijn al vijftien bedrijven aanwezig, waaronder BioOrg en Multiplicom. Met Darwin komen daar nu nog meer bedrijven bij, zoals de spin-off NSX, dat dynamische en modulaire informatiesystemen ontwikkelt. Ook Tri-vizor werkt in Darwin. Dat zorgt voor efficiëntere en duurzamere logistieke oplossingen. De partners wijzen er op dat nog andere starters er terechtkunnen.

De UAntwerpen zorgt mee voor de wetenschappelijke omkadering. “Ondernemers in Darwin kunnen bijvoorbeeld onderzoek uitbesteden aan een universitaire onderzoeksgroep of gebruikmaken van hoogtechnologische onderzoeksapparatuur”, klinkt het. “Door die sterke band met de universiteit kan Darwin uitgroeien tot een ontmoetingsplaats tussen onderzoekers en ondernemers.”

De universiteit zegt steeds meer te willen participeren in bedrijven. De afgelopen vijf jaar werden vijftien spin-offs opgericht.

Volgens POM-directeur Luc Broos zijn de bio- en milieuwetenschahppen al jaren een industrieel en wetenschappelijk speerpunt in de provincie. “Daarnaast is er de laatste jaren een mooie portfolio aan IT-expertise opgebouwd. Met incubator Darwin willen we deze kennis en expertise verder uitbouwen en versterken”, stelt hij.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio