Nederlandse regering wint nipt stemming Oekraïne-verdrag

Premier Mark Rutte. Foto: BELGAIMAGE

Nederlandse regering wint nipt stemming Oekraïne-verdrag

Print

De Nederlandse regering heeft een stemming over het omstreden Oekraïne-verdrag nipt gewonnen. Een motie van de oppositie haalde het niet. Premier Mark Rutte krijgt nu de tijd om een oplossing te vinden voor het ‘neen’ bij het referendum over het verdrag eerder deze maand.

De motie, die door de bijna volledige oppositie werd gesteund, vroeg aan het kabinet-Rutte om de goedkeuringswet voor het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne ‘zo spoedig mogelijk’ in te trekken.

Maar dat zou Rutte binnen Europa in een erg lastig parket gebracht hebben. De andere EU-lidstaten staan immers achter het associatieverdrag.

75-71

Uiteindelijk stemden 75 Kamerleden tegen de motie en 71 voor. Bij regeringspartij PvdA stemde één parlementslid (Jacques Monasch) zoals verwacht mee met de oppositie. Het kabinet kreeg wel steun van twee onafhankelijke Kamerleden.

Op 6 april verwierp de Nederlandse bevolking tijdens een raadgevend referendum het associatieverdrag. Iets meer dan 61 procent van de kiezers zag niets in het akkoord van de EU met Oekraïne.

Nederland is op dit moment voorzitter van de EU. Premier Rutte wil pas eind juni, na het verstrijken van het voorzitterschap, zeggen hoe het precies verder moet met het verdrag. De oppositie wilde nu meteen duidelijkheid.

Handelsakkoord

Het associatieverdrag met Oekraïne is in wezen een handelsakkoord. De bedoeling is dat er een vrijhandelszone komt tussen Oekraïne en Europa. Daarvoor moet vooral Kiev zijn wetten aanpassen.

Maar er zitten ook politieke doelstellingen achter. In het akkoord staat dat de EU op termijn een politieke associatie wil aangaan met Oekraïne, iets wat de Russische president Vladimir Poetin absoluut wil voorkomen.

Nu in het nieuws