Historisch: Belgische turnsters plaatsen zich voor Olympische Spelen

Historisch: Belgische turnsters plaatsen zich voor Olympische Spelen

Print

Het Belgische meisjesteam is zondag in Rio de Janeiro derde geworden op het olympisch Test Event turnen, en heeft zich zo voor het eerst geplaatst voor de Olympische Spelen.

Het team, dat bestaat uit Axelle Klinkaert (GymMax), Laura Waem (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Gaelle Mys (OTV Nazareth vzw), Rune Hermans (Gym Haacht), Julie Croket (GymMax) en Senna Deriks (Gymgroep A.S.), kreeg 221.438 punten tijdens het Test Event.

“Het Team Belgym meisjes is derde geworden op het Test Event in Rio en verzekert zich zo van een ticket voor de Olympische Spelen! Ze haalden 221.438 punten na een schitterende wedstrijd! Voor het eerst gaat er een meisjesteam naar de spelen, een historische prestatie”, aldus de GymnastiekFederatie Vlaanderen op Facebook.

Per toestel werden vijf gymnasten opgesteld waarvan de vier beste scores meetelden voor het eindresultaat. Het Belgische team slaagde erin geen enkele grote fout te laten meetellen in het eindresultaat.

Axelle Klinkaert (55.932 ptn), Laura Waem (55.075 ptn), Rune Hermans (54.099 ptn) en Julie Croket (53.399 ptn) turnden aan de vier toestellen, op de brug werd op Senna Deriks gerekend, die een score van (14.333 ptn) aan het puntentotaal kon toevoegen.

Boegbeeld Gaelle Mys, die er individueel al bij was op de Spelen van Peking 2008 en Londen 2012, versterkte het team op sprong (13.900 ptn), balk (13.833 ptn) en grond (13.633 ptn).

Senna Deriks en Laura Waem turnen op het Test Event nog de finale brug, Axelle Klinkaert haalde een finaleplaats met haar vloeroefening.

Aan het Test Event namen ook Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Roemenië, Australië, Zuid-Korea en Zwitserland deel. Naast België hebben ook de teams uit Brazilië (eerste plaats), Duitsland (tweede) en Frankrijk (vierde) zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Verrassende uitvaller op het Test Event was Roemenië, het absolute topturnland heeft het de laatste jaren moeilijk en kon ook zondag het tij niet keren.

Op de Spelen turnt de top 12 van de wereld. Volgende acht landen plaatsten zich op het WK 2015 in Glasgow al rechtstreeks voor de Olympische Spelen: Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, China, Italië, Japan, Canada en Nederland. België werd daar elfde en dwong zo een ticket voor het Test Event af.

De Belgische mannenploeg eindigde zaterdag als zevende in het Test Event en kon zich niet kwalificeren voor de Spelen in Rio.

MEEST RECENT