Gelijkekansencentrum: “Jambon zet niet aan tot haat”

Jan Jambon. Foto: BELGA

Gelijkekansencentrum: “Jambon zet niet aan tot haat”

Print

De Franstalige Beweging tegen Racisme, Antisemitisme en Xenofobie (MRAX) en het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) overwegen gerechtelijke stappen vanwege de uitspraken van minister Jambon in De Standaard over vierende moslims na de aanslagen. Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, doet dat niet. “Maar de uitspraken kunnen wel als moreel verwerpelijk beschouwd worden.”

Afgelopen weekend stelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in De Standaard dat “een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen’”

“Het is onaanvaardbaar dat een partij zich bedient van het ambt dat ze bekleedt om dit soort communicatie te voeren”, wijst MRAX met een beschuldigende vinger naar de N-VA. “Gerechtelijke stappen zijn één oplossing, de eerste minister interpelleren een andere. Premier Charles Michel (MR) moet de communicatie van zijn regering in de hand kunnen hebben”, zegt de communicatieverantwoordelijke van MRAX, Carlos Crespo.

Ook het CTIB zal in de uren of dagen die volgen zijn positie bepalen, zegt vicevoorzitter Hajib El Hajjaji. Het CTIB noemde de uitspraken kort na de publicatie van het interview met Jambon “gevaarlijk”. “Politieke islamofobie in volle glorie”, tweette de organisatie. “Meneer Charles Michel, keurt u de uitspraken goed van uw minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon? Een duidelijk en snel antwoord dringt zich op.”

Unia: “Jambon moet uitleg geven”

Unia van zijn kant overweegt geen gerechtelijke stappen, “ook al kunnen de verklaringen als moreel verwerpelijk beschouwd worden”. “Wettelijk gezien kunnen de uitspraken niet gezien worden als aanzetten tot haat”, zegt codirecteur Patrick Charlier.

Charlier stelt vooral vragen bij woorden als “een significant deel” van de moslimgemeenschap, die de minister gebruikt heeft. “Hij moet uitleg geven en klaarheid scheppen over de omvang van het fenomeen waar hij het over heeft. Als hij zijn verklaringen kan staven, is dat zeer problematisch voor onze samenleving. Kan hij dat niet, en keert hij zich af van een deel van de bevolking, dan zijn die uitspraken onrustwekkend voor een minister van wie de rol is om zijn burgers te beschermen.”

Nu in het nieuws