Criminaliteit in Antwerpen daalt spectaculair

Print
Antwerpen -

De criminaliteit in Antwerpen is in 2015 gedaald met 13 procent. Dat hebben burgemeester Bart De Wever (N-VA) en korpschef Serge Muyters zonet bekendgemaakt op een persconferentie. De criminaliteitscijfers daalden in alle categorieën, maar vooral het aantal drugsmisdrijven, handtasdiefstallen en diefstallen met gebruik van wapens nam af. “Zeer mooie cijfers”, aldus burgemeester De Wever.

De criminaliteitscijfers dalen al enkele jaren op rij. In 2015 registreerde de lokale politie van Antwerpen 13 procent minder criminele feiten dan in het jaar 2014. Ten opzichte van 2012 werden er in Antwerpen 14.000 feiten minder geregistreerd. “De globale criminaliteit is in die periode gedaald met 23 procent”, aldus korpschef Muyters.

Vooral de agressieve diefstallen (-20 procent), diefstallen gewapenderhand (-21 procent), handtasdiefstallen (-38 procent) en drugsmisdrijven (-29 procent) daalden fors. Het aantal woninginbraken daalde in 2015 met 5 procent.

Drugs

Volgens burgemeester De Wever en korpschef Muyters is de ‘war on drugs’ nog niet gewonnen, ondanks de spectaculaire cijfers. “Het lik-op-stukbeleid werpt zijn vruchten af. De zichtbare overlast die drugscriminaliteit veroorzaakt is duidelijk afgenomen. De toestroom van afnemers van drugs is ook gedaald”, aldus Muyters.

“Maar de strijd is duidelijk niet gestreden”, aldus De Wever. “Het aantal plantages en labo’s voor synthetische drugs neemt bijvoorbeeld toe. In 2016 zien we het aantal drugsmisdrijven opnieuw stijgen.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio