Geert Bourgeois: "Wie tot de pensioenleeftijd werkt, mag geen euro verliezen"

Print
"Ambtenaren of leraren die werken tot aan de wettelijke pensioenleeftijd mogen geen euro verliezen". Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zondag in de Zevende Dag op Eén. Hij reageerde daarmee op de pensioenmaatregelen die de federale regering besliste in het kader van de begrotingscontrole. Ambtenaren zullen langer moeten werken, maar zouden volgens de vakbonden ook minder pensioen krijgen.

"Voor mij is het heel duidelijk: een ambtenaar of leraar die werkt tot aan de wettelijke pensioenleeftijd mag geen euro verliezen", zegt Bourgeois. "Ik heb dat duidelijk gemaakt binnen mijn partij, zonodig ga ik dat ook duidelijk maken aan premier Michel. We zijn met zijn allen verplicht om stapsgewijs wat langer te werken. Maar dan bovendien zeggen: je werkt langer, maar gaat ook wat minder krijgen, dat is niet correct".

Bourgeois is het niet eens met de uitspraak van federaal CD&V-vicepremier Kris Peeters dat "we met zijn alle boven onze stand" leven. "Het is niet zo dat mensen boven hun stand leven", zegt Bourgeois. "Probleem is dat er federaal lange jaren politici aan de macht waren die niet voldoende gespaard hebben en schulden gemaakt hebben".

"Je moet de overheid efficiënter maken. Die kan goedkoper werken", zegt Bourgeois. "Maar we gaan niet naar een Amerikaans systeem, waar er geen dienstverlening meer is. Je moet naar een goed evenwicht gaan. Federaal is dat nog niet bereikt, en dus zijn er inspanningen nodig".

Nu in het nieuws