© Frank Krake

© Frank Krake

© frank krake

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Maak kennis met Joseph ‘Menthol’ Sylvester, de eerste zwarte in Antwerpen

Het was een zakenman uit de Cariben die ons begin vorige eeuw leerde tandenpoetsen. Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, kwam in Antwerpen aan met de Red Star Line. De zwarte tandpastaverkoper was in die tijd een echte attractie. De Nederlandse schrijver Frank Krake beschrijft zijn reis naar de Scheldestad in een boek.

Patrick van de perre

Antwerpen, augustus 1920. “Zelfverzekerd loopt John Sylvester over de loopplank een nieuwe, blanke wereld tegemoet. Achter hem ligt aan de kade de Lapland, het stoomschip dat hem van Philadelphia naar het Europese continent heeft gebracht. Voor hem de stad Antwerpen, die direct bij aankomst als een warme deken om hem heen valt.”

In het boek Menthol wordt het levensverhaal verteld van één van de eerste zwarte zakenmensen die in België en Nederland aan de bak kwam. Joseph Sylvester (1890-1955) was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een attractie als zwarte dokter. Op markten en pleinen prijsde hij de tandpasta ‘Babajaba Menthol’ aan en leerde hij zo zijn volk tandenpoetsen. Zijn bezigheden leverden hem de bijnaam ‘Menthol’ op. Een naam die de “volbloedneger”, zoals hij zichzelf noemde, met trots droeg.

Menthol van Frank Krake, uitgeverij Achtbaan, te koop bij Standaard Boekhandel, 19,95 euro.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio