Hans Waege volgt Jozef De Witte op bij Nationaal Orkest van België

Hans Waege Foto: Dieter Tielemans

Hans Waege volgt Jozef De Witte op bij Nationaal Orkest van België

Print

De raad van bestuur van het Nationaal Orkest van België (NOB) heeft Hans Waege vanaf maandag 18 april aangesteld als intendant ad interim. Hij bekleedt deze functie tot eind 2016.

Dat meldt het Orkest vrijdagavond. Hij volgt Jozef De Witte op, met wie het Orkest midden maart de samenwerking na tien maanden stopzette.

Hans Waege verdiende zijn sporen in de symfonische wereld als algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest & Gergiev Festival (2009-2015) en als intendant bij de Filharmonie in Antwerpen (2004-2009).

In Rotterdam werkte hij onder meer actief aan de internationalisering van het orkest, zorgde voor een doorgedreven professionalisering en modernisering binnen de organisatie en voor een breed draagvlak voor het orkest. Hij werd er meermaals onderscheiden voor zijn inzet voor het orkest en de stad. Bij de Filharmonie zorgde Waege onder andere voor een aanzienlijke stijging van de middelen, voor een eigen concertzaal voor het orkest en de aanstelling van Jaap van Zweden als chef-dirigent.

Daarnaast is Waege deeltijds professor aan de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in toegepaste statistiek en onderzoek naar cultuurparticipatie. Daar is hij ook hoofdpromotor van het interuniversitair steunpunt kwantitatief cultuuronderzoek in Vlaanderen.

De raad van bestuur zegt ‘erg opgetogen’ te zijn met deze aanstelling. ‘Het geeft het NOB de kans om de krijtlijnen uit te zetten voor een stevig onderbouwde toekomst’, luidt het.

Nu in het nieuws