© REUTERS

Leterme: “CD&V had voor premierschap Peeters moeten kiezen, niet voor Thyssen”

Ex-premier Yves Leterme (CD&V) stelt zich vragen bij de keuze die zijn partij in 2014 maakte voor Marianne Thyssen. Tijdens de regeringsonderhandelingen besloot partijvoorzitter Wouter Beke niet langer het premierschap te claimen, maar voluit te gaan voor het eurocommissariaat van Marianne Thyssen. Daarmee viel Kris Peeters als premier uit de boot. “Dit was een gemiste kans”, blik hij daarop terug in een weekendinterview met De Morgen.

“Het is jammer dat Kris Peeters geen eerste minister is. Ik heb nog altijd vragen bij hoe de partij daar gehandeld heeft. Daar kan ik met mijn verstand niet bij”, zegt Leterme.

“Het is duidelijk dat een eerste minister in België veel meer macht heeft dan een van de 28 Europese commissarissen. Ik heb veel respect voor de dossierkennis en gedegenheid van Marianne Thyssen, en begrijp de waardering die daar binnen de partij voor is. Maar als je handelt in functie van de groep, dan moet je een rationale keuze durven maken. En als je de kans krijgt om de regeringsleiding te nemen, moet je onverkort daarvoor kiezen.”

Emotionele stemming

Volgens de oud-premier heeft de partij zich toen te veel laten leiden door een emotionele stemming.

“Ik heb begrepen dat op dat moment de verdienste van Marianne een doorslaggevend argument is geweest. Op het politiek bestuur en bij de mensen daarrond hing naar verluidt een emotionele stemming om Marianne niet te laten vallen. Ik begrijp dat, maar de Europese Commissie biedt geen hefboom om je partijprogramma uit te voeren.”

Nu in het nieuws