© GVA

Opkoper lonkt naar duizenden verloederde huizen via folder

De eigenaars van een tweeduizendtal leegstaande en verkrotte huizen en appartementen in Antwerpen krijgen dezer dagen een folder in de bus met het aanbod om hun woonst van de hand te doen. Volgens de vastgoedhandelaars achter de actie is het opkopen van verloederde panden in de stad een groeiende business en helpen zij mee aan het leefbaarder maken van een buurt.

Sylvia Mariën

Een paar jaar geleden werden in Gent grote ogen getrokken bij een gelijkaardige campagne, want ongewoon is het wel: flyers bussen om mensen te vragen hun huis te verkopen. Het doet een beetje denken aan autohandelaars die kaartjes achter ruitenwissers stoppen om mensen op zijn minst erover na te doen denken of ze hun wagen kwijt willen. In Antwerpen gaat het nu om een actie van ‘De Huisopkoper’, dat al tien jaar actief is vooral in West- en Oost-Vlaanderen, maar nu dus zijn pijlen richt op Antwerpen.

De Huisopkoper werkt naar eigen zeggen snel, discreet en zonder extra kosten. Meer nog: wie zijn huis verkoopt, krijgt meteen een voorschot van 10.000 euro. “Niet cash”, licht Wim Vanderheyden van De Huisopkoper toe. “Alles wordt vastgelegd bij de notaris. En als men schulden heeft, worden die eerst daarmee vereffend voor het geld vrijkomt.”

Overwoekerde tuinen

Vanderheyden en zijn collega’s maken een verkoop in één dag rond. “We komen, als het kan, dezelfde dag nog langs en doen meteen een bod.” Veelal werkt De Huisopkoper in de categorie 100.000 à 200.000 euro en het bod is plus minus 20% lager dan wat een makelaar zou schatten. Maar daar zit vaak juist het probleem. “De huizen zijn verwaarloosd of volgepropt met rommel, de tuin overwoekerd. Voor een gemiddelde koper is het moeilijk om daar doorheen te kijken. Een makelaar moet zijn 3% op de verkoopprijs hebben en dus staan die huizen zeer lang te koop. Intussen verloederen die huizen verder en daalt de waarde.”

De Huisopkoper laat zijn gekochte woningen strippen en renoveren of compleet afbreken. “We stoppen er gemiddeld een 100.000 euro in. Daarna gaan ze de verhuur in of worden ze verkocht.”