Nieuwe technologie ontcijfert IS-propaganda

Onderzoekers Guy De Pauw en Tom De Smedt van de UA ontwikkelden Textgain, software om IS-propaganda op te sporen. Foto: Wim Hendrix

Jihadisme

Nieuwe technologie ontcijfert IS-propaganda

Print
Antwerpen -

Een programma van de Universiteit Antwerpen kan grote hoeveelheden berichten op sociale media doorzoeken en er de haatberichten of propaganda van bijvoorbeeld Islamitische Staat (IS) uit filteren. Zo levert de software een bijdrage in de strijd tegen terreur.

De software Textgain kan duizend Twitterberichten per minuut scannen. Opmerkelijk is dat het niet alleen woorden, maar ook combinaties van woorden herkent en kan interpreteren.

“Woorden kunnen op zich weinig betekenis hebben, maar in combinatie met andere woorden een gevaarlijke boodschap inhouden”, zegt onderzoeker Tom De Smedt. “Het programma past zich ook aan als de retoriek wijzigt. Textgain kun je omschrijven als kunstmatige intelligentie.”

De software schat zelfs het geslacht, de leeftijd en de persoonlijkheidskenmerken in van de verzender van het bericht.

Textgain kan veiligheidsdiensten helpen bij het opsporen van haatberichten. “Op termijn zien we mogelijkheden om samen te werken met veiligheidsdiensten”, zegt onderzoeker Guy De Pauw. “Het is onze manier om bij te dragen aan een veiliger samenleving.”

MEEST RECENT