© gva

AIRbezen-project steekt grens over

Na het project in Antwerpen, wordt er nu ook in Nederland een project opgestart om fijn stof te meten met behulp van aardbeienplantjes. Daarvoor werkt UAntwerpen samen met een hogeschool in Breda.

mf

Afgelopen weekend zijn er in Drimmelen, net onder Dordrecht, 300 aardbeienplantjes verdeeld om in een latere fase van het onderzoek fijn stof te meten met behulp van de blaadjes van de plant. Het project van professor Diederik Samson van UAntwerpen liep in 2014 en 2015 al in Antwerpen, maar nu gaat Nederland dus ook aan de slag met de methode.

In Drimmelen zijn ze nu benieuwd of de concentratie op hun aardbeienplantjes sterk zal verschillen van die in Antwerpen. Drimmelen telt amper 27.000 inwoners, en ligt vlak bij natuurgebied De Biesbosch, maar is aan alle andere kanten wel ingesloten door snelwegen. De blaadjes van de aardbeienplanten worden overigens in Antwerpen onderzocht.

“Toen we het project in Antwerpen hebben gelanceerd, waren er heel wat Nederlandse media die interesse toonden”, vertelt bio-ingenieur Diederik Samson. “Het is een eer dat het project nu daadwerkelijk is opgestart in Nederland. Vooral omdat ik de methode samen met doctoraatsstudent Jelle Hofman heb ontwikkeld.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio