© BELGA

Nieuwe wending: “Kabinet Galant wist wél van Europees rapport”

Groen en Ecolo vragen dat premier Charles Michel opnieuw naar de plenaire vergadering van de Kamer komt. In tegenstelling tot wat eerder werd beweerd zou het kabinet van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) de Europese rapporten over de luchthavenbeveiliging wel degelijk onder ogen hebben gekregen.

edm

“Ik werd door de pers op de hoogte gebracht over de twee rapporten van de Europese Commissie. Zij kwamen niet bij de bevoegde minister (Jaqueline Galant, red.) terecht. De rapporten bevatten onder meer een vraag om helderheid over de veiligheid op Zaventem”, zo verdedigde premier Charles Michel donderdagmiddag zijn minister nog in de Kamer.

Maar nieuwe gelekte mails bewijzen echter het tegendeel. Daarin zou Laurent Ledoux, topman van de FOD Mobiliteit, hebben bevestigd dat er op 27 maart 2015 een vergadering was samengeroepen om de voorlopige resultaten te bespreken van de audit van de Europese Commissie. Daarbij waren ook de kabinetschef en -adviseur van Galant aanwezig.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op basis van die mail heeft de oppositie een ordemotie ingediend die eist de premier zich opnieuw komt verantwoorden. “Wat de premier heeft verklaard, is niet juist. We gaan ervan uit dat hij foute informatie heeft gekregen van het kabinet van Galant”, vertelde Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke aan VRT Nieuws.

Topman overheidsdienst Mobiliteit stapt op uit protest tegen minister Galant

Laurent Ledoux.

Laurent Ledoux.© Belga

Laurent Ledoux, de topman van de federale overheidsdienst Mobiliteit, heeft zijn ontslag ingediend bij minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Dat schrijven De Tijd en L'Echo donderdag. "Ik doe hiermee wat zij al lang had moeten doen", aldus Ledoux donderdagochtend op Bel RTL.

“Galant verdedigt specifieke economische en privébelangen. Ondanks alle inspanningen stel ik vast dat er niet samen te werken valt met de minister en haar kabinet. Bovendien houdt ze er Gestapo-praktijken op na. Ze eist bijvoorbeeld de namen van topambtenaren die niet zonder meer willen uitvoeren wat ze eist.”

© Photo News

Het ontslag betekent nog meer beschadiging voor Galant, die woensdag in een nieuwe heisa belandde. Er zijn geheime inspectierapporten van de Europese Commissie opgedoken. Die zijn vernietigend voor de controle op de beveiliging van de Belgische luchthavens. De rapporten komen er nadat woensdag uitlekte dat het kabinet-Galant niet inging op de herhaaldelijke vragen van Laurent Ledoux om meer mensen en middelen vrij te maken voor de beveiliging van de luchthavens.

"Ik doe wat ze zelf al lang had moeten doen"

"Ik denk dat ik simpelweg doe wat ze zelf al lang had moeten doen: mijn verantwoordelijkheid nemen en een stap opzij zetten", oordeelt de topambtenaar. "De manier waarop ze leiding geeft, stuurt ons recht op de muur af."

De topman waarschuwde Galant de voorbije jaren naar eigen zeggen meermaals voor problemen en drong aan op extra middelen, maar die kwamen er niet.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen op Brussels Airport in de schoenen van Galant schuiven, doet Ledoux echter niet. "Absoluut niet. Dat zou absurd zijn", klonk het op de radio. "Maar we hebben wel een fors tekort aan mensen en middelen op verschillende domeinen."

Aanstelling advocatenkantoor zonder openbare aanbesteding

Ledoux en Galant zitten al langer op ramkoers. Eind vorig jaar kwam het nog tot een fikse botsing over de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance door het kabinet-Galant. Die gebeurde zonder openbare aanbesteding en tegen het advies van Ledoux en zijn administratie in. Premier Charles Michel moest toen in de Kamer erkennen dat zijn partijgenote een fout had gemaakt, maar benadrukte dat ze te goeder trouw had gehandeld.

De topambtenaar ontkent echter dat hij uit is op wraak in een verzuurde relatie. "Het dossier rond Clifford Chance en dat van de veiligheid op de luchthaven zijn slechts enkele voorbeelden onder vele anderen. Ik zou een lijst van dossiers kunnen geven die vierkant draaien, maar daarvoor zouden we tijd tekort komen", klonk het. "Het is duidelijk dat ze haar dossiers niet beheerst en behalve grote tirades beslist ze niet veel."

"Belgocontrol is staat binnen de staat"

Voorts hekelde Ledoux de macht die Galant laat aan luchtverkeersleider Belgocontrol. "Een staat binnen de staat die doet wat ze wil met de steun van de minister", besloot hij, hamerend op de onwil bij de top van Belgocontrol om samen te werken met de administratie. "Het is totaal niet transparant. Het is totaal onaanvaardbaar, als niet illegaal."

Over het gewestelijk expressnet rond Brussel, nog een dossier waarin Galant de voorbije maanden in de problemen kwam, merkte Ledoux nog op dat zijn diensten ook daar te weinig mankracht hebben. "We hebben drie personeelsleden om de investeringen te volgen van een mammoet met miljarden aan investeringen, dat is niet te doen."

MEER OVER Charles Michel