38-jarige Kroaat volgt Chris O’Loughlin op

STVV bevestigt: Ivan Leko is nieuwe coach

STVV heeft haar nieuwe trainer beet. De 38-jarige Ivan Leko wordt volgend seizoen de nieuwe coach van de Kanaries. De Kroaat, in België vooral bekend als ex-speler van Club Brugge en coach van OHL, heeft het trainersprofiel dat de Kanaries zochten: jong en ambitieus.

De 38-jarige Leko was in Sint-Truiden het belangrijkste alternatief voor Stijn Vreven. De coach van Waasland-Beveren was lange tijd één van de drie topkandidaten en lag zelfs in poleposition, maar de Hasselaar ligt nog een jaar onder contract in het Waasland, terwijl Leko vrij is. Vreven lijkt zijn overeenkomst bij Waasland-Beveren gewoon verder te zetten. Nochtans zagen de Haspengouwse fans hun ex-speler graag komen, maar strubbelingen uit het verleden speelden niet in zijn voordeel om een nieuwe samenwerking op poten te zetten. Alternatieven zoals Jacky Mathijssen (vrij) en Marc Grosjean (Union) beantwoordden niet genoeg aan het gezochte profiel: jong en ambitieus.

Omdat Vreven wel voldeed aan het trainersprofiel dat het STVV-bestuur opstelde, keek de club de jongste dagen de kat nog wat uit de boom en wachtte ze af wat er in Beveren zou gebeuren. Maar omdat daar de gesprekken maar bleven aanslepen, raakte de deal met Leko in een stroomversnelling.

De Kroaat is terug in België nadat er een maand geleden een eind kwam aan zijn avontuur bij het Griekse PAOK, waar hij assistent was van gewezen Juventus-speler Igor Tudor. Leko werd in 2014 na zijn spelerscarrière vrijwel meteen coach van OHL, dat hij niet van de degradatie kon behoeden. Daarna trok hij als T2 naar Griekenland, maar Leko wilde graag opnieuw aan de slag als T1.

De Kroaat is op Stayen de opvolger van Chris O'Loughlin. De Noord-Ier maakte op 4 april bekend dat hij na het seizoen stopt als coach van de Limburgers.

Ivan Leko voorgesteld bij STVV: "Bij mij is niemand groter dan de club"

© STVV

Ivan Leko is voorgesteld als nieuwe trainer van Sint-Truiden. Een verrassend keuze, aangezien iedereen Stijn Vreven verwachtte op Stayen, maar het wordt de voormalige middenvelder van Club Brugge, Lokeren, Beerschot en OH Leuven. Leko tekent voor twee seizoenen bij STVV.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Manager Philippe Bormans verduidelijkt de onverwachte keuze voor Leko: "We hadden een duidelijk profiel: een jonge, ambitieuze trainer die voetbal ademt. Op basis daarvan stelden we een lijstje samen van drie topkandidaten, en Ivan heeft ons kunnen overtuigen. We zijn erg positief over zijn manier van aanpak en zijn persoonlijkheid. Hij is zeer ambitieus".

Ivan Leko: "Bij mijn eerste gesprek met de voorzitter (Bart Lammens, nvdr.) en de manager (Philippe Bormans, nvdr.) had ik al meteen het gevoel dat we dezelfde richting uit wilden: voetbal is voor mij geen werk, het is mijn passie. Daarom ben ik dankbaar dat we hier samen iets kunnen opbouwen."

"Snel en dominant voetbal"

"Normaal gezien is het tweede jaar in eerste klasse altijd het moeilijkste, maar ik heb er veel vertrouwen in dat we volgend jaar een goede ploeg zullen hebben. We zullen aanvallend voetbal spelen, met veel pressing en zonder te veel respect voor de tegenstander."

"Dat zal ik ook vanaf de eerste dag vragen aan m'n spelers. Iedereen die naar hier komt, moet het moeilijk krijgen. Daar is ons kunstgrasveld ook perfect voor: snelle technische spelers, die snel, dominant voetbal spelen. Al mogen we het evenwicht in de ploeg niet vergeten."

"Dat het bestuur drastisch wil verjongen? Dat is een mooie uitdaging. Maar de leeftijd maakt voor mij eigenlijk niet uit, de beste zal spelen. Ik werk vooral graag met spelers die elke dag beter willen worden. Het enige probleem is dat ik nog twee maanden moet wachten voor ik mijn eerste training kan geven." (lacht)

Spelers en trainersstaf

"Namen van spelers? Dat weet ik nog niet, we gaan vanaf vandaag praten met de scoutingscel over onze ploeg voor volgend seizoen. Het belangrijkste is dat we spelers halen in diezelfde visie: vanaf het eerste moment moet de ploeg het allerbelangrijkste zijn, niemand is bij mij groter dan de club. Dat moet vanaf de eerste training onze sterkte zijn."

"Mijn technische staf? Ook daarover moet ik nog praten met het bestuur. Maar ook daar geldt: iedereen die naar hier komt, moet voetbal als een passie beleven. Niet alleen als job, en na de training naar huis trekken. Ik ben zelf al zes jaar bezig met het Pro License-diploma (vereist om als trainer van een eersteklasser te mogen functioneren, nvdr.), en dat zal volgende maand normaal gezien in orde zijn."

"Normaal gezien zullen we een voorbereiding van 6,5 week afwerken, maar voor mij begint het werk nu al. Ik zal alles op de voet volgen. Ik heb ook al 10 à 15 wedstrijden van STVV van dit seizoen herbekeken, en ik zal ook de wedstrijden tegen Lokeren, Mechelen en Charleroi van nabij volgen. Alle details kunnen van belang zijn om de ploeg voor volgend seizoen te crëeren."

Meer voetbalnieuws