Led Zeppelin voor de rechtbank: was ‘Stairway to Heaven’ plagiaat?

Foto: BELGAIMAGE

Led Zeppelin voor de rechtbank: was ‘Stairway to Heaven’ plagiaat?

Print

De legendarische Britse hardrockband Led Zeppelin moet zich nu toch voor een rechtbank verdedigen op beschuldiging van plagiaat. Het gaat om de wereldhit Stairway to Heaven, waarvan de intro volgens de tegenpartij gestolen is van de groep Spirit.

Bassist Mark Andes en de nabestaanden van Randy California, de toenmalige gitarist van Spirit, stapten vorig jaar naar de rechtbank. Volgens hen is de akoestische intro van een van de meest legendarische rocksongs, Stairway to Heaven van Led Zeppelin uit 1971, gepikt van een Spirit-nummer met de titel Taurus, daterend van drie jaar daarvoor.

Andes voert aan dat gitarist Jimmy Page en de andere leden van Led Zeppelin Taurus in 1968 tijdens de eerste Amerikaanse tournee van Led Zeppelin hadden gehoord.

Led Zeppelin ontkende het auteursrecht met voeten te hebben getreden. Wel gaven de Britten toe tijdens optredens in 1968 en 1969 een medley te hebben gespeeld waarin een track van Spirit stak.

Jury moet oordelen

Een rechter vond nu dat er voldoende gelijkenis is om een jury te laten oordelen. Enkel Page en zanger Robert Plant staan terecht.

Het is niet de eerste keer dat Led Zeppelin ervan wordt beschuldigd leentjebuur te hebben gespeeld. Het gevolg was dat uiteindelijk alsnog credits voor co-auteurschap werden aan liedjes als “Whole Lotta Love”, “The Lemon Song” en “Babe I’m Gonna Leave You”

Het proces start op 10 mei.

Nu in het nieuws