Oxfam: “Wereldbank financiert belastingontduikers”

Oxfam: “Wereldbank financiert belastingontduikers”

Print

Zeker 84 procent van de private investeringen in Sub-Sahara-Afrika van de Wereldbank, het grootste instituut ter wereld voor ontwikkelingssamenwerking, gaat naar bedrijven die gebruikmaken van belastingparadijzen.

Dat zegt de ngo Oxfam maandag op basis van een doorlichting van de investeringsportefeuille van de International Finance Corporations (IFC), de tak van de Wereldbank voor private leningen.

Volgens Oxfam maken maar liefst 51 van de 68 bedrijven die een lening kregen van de IFC in 2015 om te investeren in projecten in de sub-Sahara, gebruik van belastingparadijzen. Die 51 bedrijven kregen in totaal 84 procent van het door de IFC geïnvesteerde bedrag in die regio.

Daarnaast toont de doorlichting van Oxfam aan dat de investeringen van de IFC in bedrijven die via belastingparadijzen werken, op vijf jaar tijd meer dan verdubbeld zijn. Voor 2015 is dat bedrag al 2,87 miljard dollar, terwijl het in 2010 nog over 1,2 miljard ging.

“Het houdt geen steek dat de Wereldbank bedrijven stimuleert om te investeren in ontwikkelingshulp en terwijl een oogje toeknijpt voor het feit dat die bedrijven mogelijks belastinginkomsten afnemen van arme landen, die nodig zijn om er armoede en ongelijkheid te bestrijden”, zegt Susana Ruiz, fiscaal expert bij Oxfam International.

De organisatie roept de Wereldbank dan ook op om meer transparant te zijn en maatregelen te nemen tegen belastingontduikers. “De Wereldbank zou niet het risico mogen nemen om belastingontwijkers te financieren. Het moet maatregelen invoeren waarbij bedrijven moeten bewijzen dat ze hun belastingen eerlijk betalen”, zegt Ruiz.

Nu in het nieuws