Vier verdachten blijven aangehouden voor terrorisme

Zaterdagmiddag werden twee van de zes terreurverdachten die vrijdag gearresteerd werden, vrijgelaten. De vier anderen werden aangehouden voor betrokkenheid bij terrorisme. Eén daarvan werd vorig jaar op het proces tegen Sharia4Belgium nog veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Een andere blijkt 'de man met het hoedje' te zijn.

me, svg, rdc

Het federaal parket maakte vrijdagavond tijdens een persconferentie bekend dat er in het kader van de aanslagen in Parijs en Brussel vijf mensen waren opgepakt. Zaterdag raakte bekend dat er ook nog een zesde verdachte opgepakt was, in de Paleizenstraat in Laken. Het gaat om Bilal El Makhoukhi, een Brusselaar die vorig jaar werd veroordeeld op het grote Sharia4Belgium-proces in Antwerpen.

Het is toen niet bewezen dat El Makhoukhi deel uitmaakte van Sharia4Belgium, wel dat hij hand-en-spandiensten leverde aan terroristische organisaties. De openbaar aanklager vroeg in februari 2015 zijn onmiddellijke aanhouding omdat werd gevreesd dat hij enkel terugkwam om medische redenen en terug wilde keren naar Syrië, waar hij voor zijn terugkomst naar ons land zwaargewond raakte. El Makhoukhi kreeg vijf jaar celstraf, waarvan twee jaar effectief.

Hoedje

Onder de andere arrestanten was onder meer ook Mohamed Abrini. Er heerste lange tijd een sterk vermoeden dat Abrini mogelijk de derde terrorist van de aanslag in Brussels Airport is, de zogenaamde 'man met het hoedje'. Dat bekende hij zaterdagavond uiteindelijk zelf aan de speurders.

Nog vrijdag werd Osama Krayem gearresteerd, over wie het parket zaterdag formeel bevestigt dat het om de tweede man die aanwezig was bij de aanslag in het metrostation van Maalbeek. Hij was ook aanwezig bij de aankoop van de zakken die gebruikt werden bij deze aanslag.

Krayem werd aangehouden en inverdenkinggesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en terroristische moorden. Dat is ook het geval voor de eveneens vrijdag gearresteerde Hervé B.M. Hij wordt ervan verdacht Abrini en Krayem te hebben geholpen, dezelfde verdenking die 'zesde verdachte' Bilal El Makhoukhi ten laste gelegd wordt.

De twee overige verdachten, die samen met Abrini werden gearresteerd, zijn na grondig verhoor vrijgelaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER