Stad Brussel verbiedt manifestaties op zondag 10 april

Foto: AP

Stad Brussel verbiedt manifestaties op zondag 10 april

Print

In overleg met de korpschef van de politiezone Brussel-Elsene en rekening houdend met het evaluatierapport van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) van 7 april, is beslist op zondag 10 april alle manifestaties en bijeenkomsten te verbieden, zo heeft de Stad Brussel vrijdag bekendgemaakt.

Het besluit werd vrijdag genomen door dienstdoend Brussels burgemeester Karine Lalieux (PS). Na overleg met de politiediensten werd besloten de manifestaties en bijeenkomsten van de extreemrechtse groepen Nation en Vlaanderen Identitair op het Brusselse grondgebied te verbieden, laat de woordvoerder van het kabinet-Mayeur weten. Die twee groepen hadden aangekondigd dat ze samen wilden betogen tegen Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS).

Vrijdag liet Hervé van Laethem, voorzitter van Nation, in de krant De Standaard nog optekenen dat een verbod de groepen mogelijk niet zal weghouden. ‘Verbod of niet: Rob Verreycken van Vlaanderen Identitair is niet snel onder de indruk van de autoriteiten, dus we zullen alleszins íéts ondernemen.’

Ook voor zaterdag werd een manifestatie aangekondigd. Een groep ‘anarchisten’ wil om 17 uur op het Stalingradplein bijeenkomen ‘tegen de militarisering van onze levens in Brussel’. Voor die manifestatie werd geen aanvraag gedaan en bijgevolg is ze ook onwettig en verboden, meldt het kabinet-Mayeur.

Aan het metrostation van Maalbeek komen zaterdag om 14.30 uur wel verschillende moslimverenigingen samen voor een herdenkingsmoment voor de slachtoffers van de aanslagen.

Nu in het nieuws