© Patrick Hattori

Woonproject moet bibliotheek in Moensstraat vervangen

Als in het najaar van 2018 de nieuwe stadsbibliotheek in het Predikherenklooster opent, kan Mechelen werk maken van de herbestemming van de huidige site. Het stadsbestuur wil er een woonproject gerealiseerd zien.

Sven Van Haezendonck

Alles samen maakt Vlaanderen zo’n tien miljoen euro vrij van de twintig die nodig is om het 17de-eeuwse klooster in de Goswin de Stassartstraat te restaureren en te herbestemmen tot de nieuwe stadsbibliotheek.

Nu, twintig miljoen euro is een smak geld en op sociale media rees donderdag de vraag of Mechelen wel een nieuwe bibliotheek nodig heeft? Het stadsbestuur twijfelt daar niet over. “De emmertjes die er soms staan, zeggen genoeg”, geeft schepen van Vastgoedbeleid Greet Geypen (Open Vld) aan. Haar collega Björn Siffer (Groen) bevestigt. “Het huidige onderkomen van de bibliotheek in de Moensstraat is tot op de draad versleten en ja, het regent er binnen”, zegt de schepen van Cultuur.

Opportuniteit

De site in de Moensstraat krijgt overigens een nieuwe bestemming. “We willen er een kwalitatief hedendaags woonproject ontwikkelen”, zegt Greet Geypen. Het stadsbestuur ziet in de restauratie van het Predikherenklooster ook een opportuniteit. “Om stadskankers een zinvolle publieke bestemming te geven. Dat doen we bijvoorbeeld met de stadscinema in de Oude Stadsfeestzaal en dat willen we ook doen met het oud zwembad op het Rode Kruisplein”, legt Geypen uit.

Niet alleen boeken

Volgens Björn Siffer zal de nieuwe bibliotheek veel meer zijn dan een traditionele bib. “Vroeger ging het in een bibliotheek over boeken en lezen. Vandaag is het verhaal veel ruimer. Vandaag gaat een bib ook over je weg vinden in de veelheid naar digitale informatie, over luisteren naar verhalen, over actief debatteren over literatuur en actualiteit. Het gaat over alles wat je doet met informatie: opzoeken, verwerken en ze delen met anderen. De nieuwe bibliotheek zal zich daar veel beter toe lenen dan de huidige. We zetten de toon, in Vlaanderen en internationaal”, vertelt de schepen.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio