© Patrick De Roo

© GVA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Toezicht opgedreven na onheilspellend gerucht over aanslag in Antwerpen

De politiediensten zijn in verhoogde van paraatheid, nadat een Syriëstrijder uit Antwerpen opnieuw met aanslagen zou hebben gedreigd in de stad. Hij zou zijn moeder gebeld hebben met de vraag om niet naar drukke plaatsen zoals de Meir en de bioscoop te gaan.

vdaa/svw/sare

Een moeder van een Antwerpse Syriëstrijder zou maandag door haar zoon vanuit Syrië zijn opgebeld met de mededeling dat ze voorlopig moest wegblijven uit het shoppingcenter Stadsfeestzaal aan de Meir en de cinema’s in Antwerpen. Het gerucht over een mogelijke aanslag verspreidde zich als een lopend vuurtje, en circuleert sinds woensdag ook op sociale media als Facebook.

Dagelijkse kost

“Dat bericht heeft ons ook een aantal keer bereikt”, zo bevestigt Wouter Bruyns, woordvoerder van de lokale politie van Antwerpen. “In tijden van verhoogde terreurdreiging – momenteel is dreigingsniveau drie van kracht – nemen we dat soort berichten zeer ernstig. Ik wil daarbij wel meegeven dat dit soort geruchten tegenwoordig bijna dagelijkse kost is. Het gerucht wordt onderzocht, maar het is onmogelijk om te zeggen of er concrete plannen zijn om in Antwerpen een aanslag te plegen.”

Ook de federale politie onderzoekt de nieuwe dreiging vanuit Syrië. “Het is onmogelijk om in te schatten of het om een ernstige dreiging gaat”, zo klinkt het. “Maar uit voorzorg beschouwen we het wel als zeer ernstige informatie.”

Het bericht dat op de sociale media circuleert is alvast niet volledig uit de lucht gegrepen. De politiediensten kennen de identiteit van de moeder van de Syriëstrijder die de waarschuwing of dreiging zou hebben gelanceerd. Of de jongeman tegenover zijn moeder ook effectief zou hebben gezegd dat er een aanslag op til is in de Scheldestad, kon gisteren niet bevestigd worden.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio