© Theo Derkinderen

Orde van Hingene stelt expo samen over brouwerijen en bottelarijen

Van tweehonderd naar tien cafés in nog geen 120 jaar tijd

De Orde van Hingene organiseert dit weekend een expo over de oude cafés en brouwerijen in Hingene, Wintam en Eikevliet. Dat waren er heel wat. Op een bepaald ogenblik telden de drie kerkdorpen meer dan tweehonderd cafés.

Elk jaar organiseert de Orde van Hingene een tentoonstelling die terugblikt naar het verleden van Hingene, Wintam en Eikevliet. Twee jaar geleden ging het over de Tweede Wereldoorlog, vorig jaar over de watersnood van 1953 en dit jaar staan de cafés en brouwerijen centraal. “We willen heemkunde op een volkse manier overbrengen op de mensen. Cafés zijn volks. En het is een onderwerp waar iedereen interesse in heeft”, zegt Björn Van Eetvelt van de Orde van Hingene.

Alles staat en begint met de aanwezigheid van brouwerijen in de regio. “Vroeger waren hier zeventien brouwerijen en bottelarijen in Groot-Hingene. Dat is heel wat”, gaat Danny Polfliet verder.

Maar de expo gaat vooral over cafés. “Meer dan tweehonderd cafés hebben we hier de voorbije honderdtwintig jaar gekend. Maar ondertussen zijn ze zo goed als allemaal verdwenen. Nu zijn er in Hingene, Wintam en Eikevliet samen nog amper tien cafés”, weet Ivo Van Aken.

Speciaal voor de expo van dit weekend heeft de Orde van Hingene ook een biertje laten brouwen. “Rex-Scaldis is de naam van de tripel. Het bier is negen graden en kan tijdens de expo worden aangekocht”, besluiten de leden van de Orde van Hingene.

De expo over cafés en brouwerijen is zaterdag en zondag gratis te bezoeken van 11 tot 19u in café Sint-Margaretha in Wintam.

Lees het volledige verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio