© Patrick Hattori

Extra subsidie van 1,9 miljoen voor restauratie werelderfgoed

De Vlaamse overheid maakt ruim 1,9 miljoen euro vrij voor de restauratie van het interieur van de Begijnhofkerk in Mechelen. De opknapbeurt van het monument, samen met het Groot Begijnhof erkend als werelderfgoed, moet in de zomer van 2017 starten. Aan de buitengevels en de toren zijn al volop werken bezig.

Sven Van Haezendonck

Sinds 2013 is de buitenzijde van de kerk van Sint-Alexius en Sint-Catharina in restauratie. Ook binnenin in de barokke kerk toe aan een grondige opfrissing. De kleurrijke beschildering is vervuild, het meubilair is aangetast door houtworm en het pleisterwerk en de vloeren tonen sporen van beschadiging.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) kent een premie van 1.926.648 euro toe om de werken aan te vatten. De nieuwe subsidie past in de overeenkomst voor de restauratie van zes historische kerken in de binnenstad.

De Mechelse schepen van Monumentenzorg reageert enthousiast op de nieuwe toezegging. "Dit is schitterend nieuws", zegt Greet Geypen (Open Vld). "De convenant laat ons toe om het uniek ensemble van historische kerken in de binnenstad in de beste omstandigheden te bewaren. Het zet onze stad cultuurhistorisch steeds meer op de kaart."

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio