© Shutterstock

Deze factor bepaalt hoe aantrekkelijk je bent

Wetenschappers hebben één eigenschap ontdekt die mensen aantrekkelijk maakt. Volgens hen is het heel simpel: als je gevoelens makkelijk kan tonen en een ander kan ze van je gezicht aflezen, zijn jullie een mogelijke match.

vwh

Een team wetenschappers aan de universiteit van Lübeck in Duitsland nodigden 90 proefpersonen uit om naar videobeelden te kijken. De vrouwen in de hoofdrollen hadden een gelukkige of trieste uitdrukking op hun gelaat. Na het zien van de beelden moesten de proefpersonen, wiens hersenactiviteit tijdens de proef werd gemeten, inschatten hoe de vrouwen zich voelden. Daarnaast moesten ze aangeven hoe zeker ze waren van hun antwoorden.

De vorsers wilden hiermee achterhalen of er een neuraal mechanisme bestaat dat het vermogen van een persoon om andermans emoties te lezen versterkt. Ze waren ook benieuwd of dat gevoelens van aantrekking zou aanwakkeren. Wat blijkt? Hoe zekerder de proefpersonen waren van hun antwoord, hoe meer ze zich aangetrokken voelden. Die zekerheid en aantrekking worden geassocieerd met meer activiteit in het beloningscentrum van ons brein en meer aantrekking.

“In staat zijn om iemands emoties te begrijpen is essentieel voor een succesvolle sociale interactie”, zegt hoofdonderzoekster Silke Anders. “Om een gemeenschappelijk doel te bereiken, moeten partners elkaar immers begrijpen en continu updates krijgen over de gevoelens van hun partner. Zo kunnen ze op anticiperen op het gedrag van de ander en hun eigen gedrag aanpassen. “Ons onderzoek toont aan dat aantrekkingskracht lijkt af te hangen van de hersenen van de afzender en de waarnemer. Als de emotionele signalen van een zender goed worden verwerkt door de hersenen van de waarnemer, fungeert het begrijpen als een beloning en voelen de twee zich tot elkaar aangetrokken.”

Anders voegt eraan toe dat deze studie, verschenen in vakblad PNAS, heel klein is en meer onderzoek nodig is om het fenomeen uit te verduidelijken. Ze wil graag bestuderen hoe het begrijpen van elkaars emoties door de jaren heen is veranderd en in welke mate mensen naar elkaar toe kunnen groeien door elkaars emoties beter te leren lezen.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Seks & Relaties