Te weinig personeel in hoogbeveiligd Forensisch Psychiatrisch Centrum

Foto: Alexander Meeus

Te weinig personeel in hoogbeveiligd Forensisch Psychiatrisch Centrum

Print

In het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) van Gent werken te weinig verpleegkundigen, is er een veel te kleine nachtploeg en werkt personeel zonder het juiste diploma. Dat concludeert de Vlaamse Zorginspectie in een eerste rapport, schrijft De Morgen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is niet van plan om maatregelen te nemen.

Uit het rapport blijkt dat het FPC niet kan garanderen dat er in elke shift minstens één verpleegkundige per afdeling is, “nochtans een vereiste in psychiatrische ziekenhuizen”. Ook de nachtelijke bezetting is “ruim onvoldoende” en het is problematisch dat niet alle therapeutisch assistenten het juiste diploma hebben.

De overheid heeft de norm van 0,7 zorgverleners per bed vastgelegd voor de uitbating van het centrum. Experts noemden dat aantal al voor de opening van het FPC ontoereikend. In Antwerpen komt er ook een FPC, waarvoor exact dezelfde norm wordt gehanteerd.

“Opstartfase”

Te weinig personeel in hoogbeveiligd Forensisch Psychiatrisch Centrum
Foto: Photo News

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is niet van plan om maatregelen te nemen in Gent of Antwerpen. “Het FPC Gent levert fantastisch werk”, zegt haar woordvoerster. “Je mag niet vergeten dat het nog in een opstartfase zit. De Zorginspectie heeft gewoon een andere visie erop. Zij evalueert het centrum als een psychiatrisch ziekenhuis, terwijl het een forensische setting is. Dat is iets helemaal anders.”

Nu in het nieuws