Amnesty International: “Europa laat bescherming van vluchtelingen los”

Betogers protesteren op Lesbos tegen de Turks-Europese vluchtelingendeal. Foto: AP

Amnesty International: “Europa laat bescherming van vluchtelingen los”

Print

Amnesty International blijft zich kanten tegen het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije. “Het terugkeerbeleid via de Egeïsche Zee is symbolisch voor het loslaten door Europa van de bescherming van vluchtelingen”, zegt Gauri Van Gulik adjunct-directrice van de mensenrechtenorganisatie voor Europa en Centraal-Azië, vanop het Griekse eiland Lesbos.

“De hele terugkeeroperatie verloopt in een sfeer van onzekerheid en angst, met vragen over hoe het verder moet met deze mensen”, zegt Van Gulik vanop Lesbos, waar vandaag de eerste vluchtelingen werden teruggestuurd naar Turkije. “Wat staat deze vluchtelingen nog te wachten bij hun terugkeer? Er is geen enkele waarborg op veiligheid voor deze mensen als ze terugkomen in Turkije, terwijl noch Griekenland, noch Europa voorbereid zijn op wat ze nu aan het doen zijn met de vluchtelingen. Zolang die vragen niet beantwoord zijn, kan er voor ons geen sprake zijn van een terugkeerbeleid.”

Amnesty International heeft al meermaals gewaarschuwd dat Turkije Syrische vluchtelingen massaal dwingt om terug te keren naar oorlogsgebied. “Deze praktijken leggen fatale pijnpunten bloot in de vluchtelingendeal die Turkije en de Europese Unie begin maart sloten. Gedwongen terugkeer naar Syrië is illegaal volgens de Turkse, Europese én internationale wet.”

“Turkije is geen veilig land voor Syrische vluchtelingen en het wordt elke dag erger”, voegt Eva Berghmans van Amnesty International Vlaanderen nog toe. “De grootschalige terugkeer van Syrische vluchtelingen legt de fatale pijnpunten bloot in de EU-Turkijedeal. Deze deal is niet alleen harteloos, het is ook een aanfluiting van het internationaal recht.”

MEEST RECENT