Lid Ethische Commissie FIFA zelf in opspraak

Foto: AP

Lid Ethische Commissie FIFA zelf in opspraak

Print

Een vooraanstaand lid van de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA is nu zelf in de problemen geraakt. Volgens verschillende internationale media is de FIFA een onderzoek begonnen naar de handel en wandel van Juan Pedro Damiani. De Uruguayaan zou banden hebben met Eugenio Figueredo, en deze oud-vice-voorzitter van de FIFA wordt verdacht van corruptie.

Rechter Damiani werkt sinds 2012 voor de Ethische Commissie van de FIFA, die corruptie juist moet bestrijden. Maar volgens uitgelekte documenten werkt Damiani ook voor zeven bedrijven van Figueredo, die sinds mei vorig jaar vast zit en is aangeklaagd voor fraude en witwaspraktijken. Ook twee andere mannen die betrokken zijn bij de fraudezaak, hebben banden met Damiani.

“Nadat we de informatie hadden gekregen, is de commissie onmiddellijk een verkennend onderzoek gestart naar de beschuldigingen. Er wordt nu bekeken of er gedragscodes van de FIFA zijn gebroken”, verklaarde de commissie aan de BBC.

De gelekte documenten maken deel uit van de zogenoemde Panamapapers, een heel pak aan geheime papieren, afkomstig van een Panamees advocatenkantoor dat de rijken der aarde helpt bij het opzetten van overzeese bedrijven. De 11 miljoen documenten kwamen terecht bij de Duitse krant Süddeutsche Zeitung en zijn inmiddels in handen van ruim honderd verschillende kranten, websites en omroepen.

De beschuldigingen aan het adres van Damiani doen vermoeden dat de achtergrondchecks bij het aannemen van leden van de Ethische Commissie niet waterdicht waren. Dat zou een streep zijn door de rekening van de nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino, want die heeft de commissie hard nodig in zijn beloofde strijd tegen de corruptie binnen de organisatie.

Meer sportnieuws