© GVA

© Photo News

1/2

“Zeker 12 staatsleiders en 732 Belgen hebben geld versluisd naar belastingparadijzen”

Een groot onderzoek van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) zou 214.000 offshore-bedrijven blootgelegd hebben in 21 fiscale paradijzen. In de zogeheten ‘Panama Papers’, die ook door Le Soir, Knack en De Tijd worden gepubliceerd worden ook 732 Belgen genoemd.

De Panama Papers, de financiële informatie waarop de journalisten de hand konden leggen, zouden volgens Le Soir 1.500 keer meer documenten bevatten dan de gelijkaardige WikiLeaks uit 2010. Daarin de gegevens van offshore-bedrijfjes die via advocatenkantoren als het Panamese Mossack Fonseca worden opgezet in fiscale paradijzen.

In het onderzoek worden toppolitici, sportsterren en echte misdadigers genoemd. Onder andere de premier van IJsland, de Russische president Vladimir Poetin, president Petro Poroshenko van Oekraïne en diens entourage, zes Britse Lords, de Egyptische ex-president Moebarak, de Syrische president Bashar al-Assad en een resem sjeiks uit de Golfstaten.

Andere namen die opduiken in het schandaal zijn die van stervoetballer Lionel Messi, acteur Jackie Chan, staalmagnaat Lakshmi Mittal en de IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson.

Ook opmerkelijk zijn de namen van de Brazilianen Jorge Paulo Lemann, Marcel Herrmann Telles en Carlos Alberto Sicupira. Die bezitten, naast aandelen, bij Burger King en Heinz (van de vrouw van John Kerry), ook 23 procent van de aandelen van InBev.

Belgen

Andere namen van bedrijven en betrokkenen, ook die van 732 Belgen, zullen de komende dagen en weken onthuld worden. Daarbij volgens Le Soir onder andere ”grote fortuinen, artiesten, mensen uit de adel, dokters en apothekers, fiscale experten, textielbaronnen, academici, mediabonzen, captains of industry en enkele bekenden van het gerecht”.

De Tijd onthulde al dat de bedrijfjes van de Belgen zich op de Britse Maagdeneilanden (539), in Panama (314) en op de Seychellen (177) bevinden. De meeste belastingontduikers wonen volgens de kran in Vlaanderen of in het Brussels Gewest. ”We identificeerden 178 mensen uit Brussel, 161 uit Antwerpen, 47 uit Vlaams-Brabant, 35 uit West-Vlaanderen, 25 uit Oost-Vlaanderen en 21 uit Limburg.”

Nu in het nieuws