Sagan wint 100ste Ronde van Vlaanderen met grandioze solo

Peter Sagan Foto: BELGA

Sagan wint 100ste Ronde van Vlaanderen met grandioze solo

Print

Peter Sagan heeft solo de 100ste Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Slovaakse wereldkampioen domineerde de ganse finale en rondde een straf nummer af, en dat in een strijd van man-tegen-man tegen kleppers als Fabian Cancellara (tweede) en Sep Vanmarcke (derde). De jubileumeditie van Vlaanders mooiste loste alle verwachtingen in maar werd wel ontsierd door de opgaves van Belgische kopmannen Greg Van Avermaet en Tiesj Benoot.

Het zonnetje scheen en dus was er een massa volk opgedaagd voor de start op de Grote Markt van Brugge, waar favorieten Cancellara, Sagan, Van Avermaet en Boonen het luidst werden toegejuicht.

Na de pakkende passage door Hooglede, het dorp van de recent overleden renner Daan Mynegheer, ging het tempo meteen fiks de hoogte in. Alles werd op een lint getrokken en het ganse peloton kreeg geen moment van rust aan meer dan 46 km/u gemiddeld. Het was wachten op de juiste samenstelling van de kopgroep waar alle topploegen mee konden leven. Pas na 80 kilometer geraakten zes renners weg. Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen) was de enige Belg voorin met voorts renners uit de ‘kleinere’ ploegen zoals Pöstlberger (BORA), Kreder (Roompot), Houle (AG2R), Zurlo (Lampre) en Erviti (Movistar). Zij kregen al snel een vrijgeleide waarna de rust eindelijk dan toch kon weerkeren in het peloton.

Benoot en Van Avermaet geven op

Na 100 kilometer werd de Oude Kwaremont een eerste keer bedwongen. Het was nog te vroeg voor aanvallen maar de nervositeit steeg en valpartijen waren onvermijdelijk. Arnaud Démare (winnaar Milaan-Sanremo) was het eerste slachtoffer en moest opgeven. Ook Sep Vanmarcke kwam tot tweemaal toe ten val maar de Belg van LottoNL-Jumbo werd door zijn ploegmaats (en de ploegwagen) al snel teruggebracht.

Minder goed verging het Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet. De kopman van Lotto-Soudal kwam met nog 127 kilometer te rijden ten val door een drinkbus op de weg en stapte met een gehavende pols en wonden in het aangezicht in de ziekenwagen.

Sagan wint 100ste Ronde van Vlaanderen met grandioze solo

Dik twintig kilometer verder was het ook al afgelopen voor Van Avermaet, de Belgische topfavoriet kwam samen met vier ploegmaats van BMC ten val en moest wenend opgeven met een sleutelbeenbreuk.

Sagan wint 100ste Ronde van Vlaanderen met grandioze solo

Etixx-Quick Step dwingt Trek in defensief

Ondertussen werd er volop gekoerst. Aan de start beloofde Boonen al dat zijn ploeg de koers “vroeger dan normaal” zou openbreken en Etixx-Quick Step hield woord. Op de kasseistroken Ruiterstraat, Kerkgate en Jagerij namen ze het kopwerk op zich en meteen werd het peloton flink uitgedund. Op de Molenberg zorgde Tony Martin zelfs voor een eerste breuk in het peloton. Sky sprong mee op de kar en zo brak de koers al open met nog 120 kilometer te rijden. Cancellara had zich niet laten verrassen maar zijn ploegmaats wel en dus moesten Jasper Stuyven en Co al vroeg aan de bak om die scheve situatie recht te zetten. Wat ook lukte.

Vooraan werden de overgebleven vluchters Van Hoecke en Erviti bijgehaald door vijf renners: André Greipel (Lotto-Soudal), Dimitri Claeys (Wanty-Gobert), Nils Politt (Katusha), Hugo Houle (AG2R), en Dmitriy Gruzdev (Astana). De vlucht kreeg zo een nieuwe impuls en - voor even - keerde de rust terug.

Verbrokkeling vanaf Koppenberg

Op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont was het de beurt aan Stijn Vandenbergh om aan te vallen. De lange luitenant van Boonen trok samen met Dylan van Baarle (Cannondale) naar de kop van de race. De eerste keer Paterberg leverde geen spektakel op maar op de Koppenberg barstte in het peloton de strijd wel helemaal los. Alle (overgebleven) favorieten beseften echter het gevaar en schoven attent mee naar boven.

Deze keer viel het echter niet meer stil en werd het een strijd van man-tegen-man. Na de Taaienberg bleef nog een elitegroep over van zo’n twintig man op een dikke minuut van de koplopers.

Vanmarcke volgt E3-duo naar de kop

Op 33 kilometer van de streep trokken Michal Kwiatkowski en Peter Sagan ervandoor. Sep Vanmarcke besefte het gevaar en maakte de sprong naar het duo dat de E3 naar hun hand zette. De drie maakten de sprong naar de overgebleven vluchters maar achter hen reed Stijn Devolder zich de pleuris voor Cancellara en deed Laurens De Vreese dat voor Lars Boom, waardoor de groep Cancellara-Boonen volgde op maximaal 40 seconden.

Cancellara op Oude Kwaremont, Sagan op Paterberg

Cancellara plaatste zijn versnelling op de Oude Kwaremont en deed dat met verve maar Sagan en Vanmarcke hielden boven nog twaalf seconden over op de Zwitser, die weer werd bijgehaald door Niki Terpstra.

De wereldkampioen twijfelde niet en ook Vanmarcke deed zijn duit in het zakje maar op de steile Paterberg demarreerde Sagan en moest onze landgenoot passen.

Sagan wint 100ste Ronde van Vlaanderen met grandioze solo
Het moment waarop Sagan weg rijdt van Vanmarcke. Foto: BELGA

Spannende achtervolging

De Slovaak twijfelde niet en smeet zich naar beneden voor de resterende vijftien kilometer, maar Cancellara-Vanmarcke volgden op amper vijftien seconden. Wat volgde was een spannende achtervolging van twee tegen één.

De wereldkampioen imponeerde in zijn regenboogshirt en hield stand tot in Oudenaarde, ondanks de verenigde krachten bij Cancellara en Vanmarcke.

Vijfde wereldkampioen in de Ronde

Het is de tweede zege van de wereldkampioen dit seizoen nadat hij vorige week ook al zegevierde in Gent-Wevelgem. Sagan is bovendien de vijfde renner die dat in het regenboogshirt Vlaanderens Mooiste naar zijn hand kon zetten. De Fransman Louison Bobet (1955) en onze landgenoten Rik Van Looy (1962), Eddy Merkcx (1975) en Tom Boonen (2006) deden het hem voor als wereldkampioen.

Uitslag:

1. Peter Sagan

2. Fabian Cancellara +25”

3. Sep Vanmarcke +27”

4. Alexander Kristoff + 48”

Meer sportnieuws