Gewapende agenten in burger op treinen in Frankrijk

Archiefbeeld Foto: EPA

Gewapende agenten in burger op treinen in Frankrijk

Print

Gewapende agenten zullen in Frankrijk in burger op treinen patrouilleren in het kader van de verscherping van de veiligheid na de terreuraanslagen. Dit heeft de voorzitter van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF, Guillaume Pepy, zondag gezegd.

“Onze veiligheidsagenten krijgen het recht gewapend en in burger op de treinen te circuleren”, zei de topman in een interview met verscheidene Franse media. Deze manschappen “krijgen de toestemming te schieten” en zijn daarvoor opgeleid, benadrukte Pepy.

Tot dusver mochten de veiligheidsagenten van de Franse spoorwegen hun wapen enkel gebruiken als ze in uniform waren. “Het principe is dat men ze niet ziet”, zei de SNCF-voorzitter over de agenten in burger. Een wet die deze wijziging in de veiligheid op vervoer mogelijk maakt, werd woensdag van kracht.

De topman bevestigde dat de veiligheidspoortjes aan het vertrek en de aankomst van de Thalys-treinen tussen Frankrijk en België, Duitsland en Nederland, behouden worden. Hij verwees naar de aanslag die in augustus 2015 op de Thalys verijdeld werd. “De stations kunnen een doelwit zijn”, aldus Pepy.