© Ivan Put

Magritte-vliegtuig als eerste de lucht in: “Symbool van België en van hoop”

Het was uiteraard geen toeval dat Brussels Airlines de eerste passagiersvlucht op de luchthaven van Zaventem sinds de aanslagen uitvoerde met zijn Magritte-vliegtuig. “Het is een symbool van België, dat een teken van hoop geeft”, zei Bernard Gustin, de CEO van de luchtvaartmaatschappij.

Voor de CEO was het vertrek van het vliegtuig, met bestemming het Portugese Faro, een emotioneel moment. Eerst hielden de vertegenwoordigers van de luchtvaartgemeenschap tijdens een korte ceremonie een moment van stilte, dat gevolgd werd door het geluid van het vertrekkende vliegtuig.

Het toestel, dat beschilderd is in het thema van de Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte, was pas daags voor de aanslagen van 22 maart onthuld op Brussels Airport.

“Nadat er twaalf dagen geen Brussels Airlines-vluchten zijn geweest vanop Zaventem, is ‘Magritte’ in de hemel zien een eerste stap. Het is een symbool van België dat een teken van hoop geeft, maar het symboliseert ook dat we nooit zullen vergeten wat er gebeurd is”, aldus Gustin.

Vlotte check-in

De chek-inprocedure van de vlucht verliep volgens de CEO vrij vlot. “Ik ben onder de indruk van het enthousiasme en de moed van het personeel”, zei hij. Ook de passagiers, een tachtigtal, waren volgens hem “heel optimistisch”.

De komende dagen wil Brussels Airlines het aantal vluchten geleidelijk opvoeren. Zo zijn er maandag een twintigtal gepland - de eerste echte test voor het tijdelijke check-insysteem -, waaronder de eerste intercontinentale vluchten.

Die langeafstandsvluchten zijn heel belangrijk, benadrukt Gustin. “België zal maandag bijvoorbeeld voor het eerst opnieuw met New York verbonden zijn”, zegt hij. “We konden ons niet permitteren om niet rechtstreeks met de rest van de wereld verbonden te zijn.”

Sinds de aanslagen werden de intercontinentale vluchten van Brussels Airlines uitgevoerd via Zürich en Frankfurt.

In de loop van de week zal Brussels Airlines ook voor de allereerste keer op het Canadese Toronto vliegen. De opstart van die verbinding moest door de aanslagen uitgesteld worden.