Toma Nikoforov en Benjamin Harmegnies moeten vroeg inpakken op GP judo Samsun

Toma Nikoforov Foto: EPA

Toma Nikoforov en Benjamin Harmegnies moeten vroeg inpakken op GP judo Samsun

Print

Voor de derde keer op rij werd Toma Nikoforov (-100 kg) voor de kwartfinales uitgeschakeld op een IJF Worldwedstrijd. Nadat hij op de GP van Havana (22/1) en de Grand Slam van Parijs (6/2) in de derde ronde uit het toernooi werd gewipt, overkwam hem zondag hetzelfde in ronde 2 van de Grand Prix van Samsun in Turkije.

Na een succesrijk 2015 met vijf keer brons op rij (Masters Rabat, Europese Spelen, Grand Slam Tyumen, WK Astana en Grand Slam Abu Dhabi), moet Toma Nikoforov (IJF 8) het in 2016 zonder medailles stellen. Ook de Grand Prix van Samsun kon daar geen verandering in brengen. Als reekshoofd was hij vrijgesteld voor ronde 1 maar in zijn eerste gevecht van de dag raakte hij niet voorbij leeftijdsgenoot Tsogtgerel Khutag (IJF 119). De 23-jarige Mongool, die eind februari brons pakte op de European Open van Praag, won met waza-ari.

Ook Benjamin Harmegnies (IJF 51) werd in Samsun bij de +100 kg uitgeschakeld in de tweede ronde nadat hij in zijn eerste duel thuiskamper Semih Aiyaman (IJF 164) met ippon had verslagen. Maar tegen de nummer 3 van de wereld, de Hongaar Barna Bor, had hij geen verhaal. Bor kwam eerst met yuko op voorsprong en maakte het na 3 minuten af met ippon.

Joachim Bottieau (-81 kg) werd zo de enige van de tien Belgische deelnemers die in Samsun het podium op mocht. Hij miste op één strafpunt de finale maar won op strafpunten de kamp voor brons tegen de regerend Nederlandse wereldkampioen bij de junioren, Frank De Wit.

Meer sportnieuws